Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sterilitet
  • 10.06.2017. 15:00

Neplodnost krava: uticaj načina držanja i klime

Osim ishrane, na plodnost životinja, pa tako i krava, utiču držanje i nega, ali i klimatski uslovi.

Foto: RENIERn / Pixabay
  • 1.322
  • 309
  • 0

Krave mnogo vremena provode u stajama, koje bi trebalo da imaju dovoljno čistog vazduha i svetla. Temperatura bi trebalo da bude umerena. Važno je da su ležaji udobni, suvi i da ima dovoljno prostora.

Krave bi trebalo redovno da se kreću, jer to utiče povoljno na njihov organizam. Tada su i jasniji znaci gonjenja, a to utiče na povećanje plodnosti. Ukoliko se krava ne kreće, dolazi do pojave cista na jajnicima, a to može da prouzrokuje neplodnost.

Krave su najplodnije između četvrte i osme godine. Sa starenjem postaju manje plodne, jer slabi funkcija polnih žlezda i organa.

Važnost higijene

Higijena staje je obavezna, a isto tako i higijena porođaja. Takođe, potrebno je redovno obrezivati papke, jer oboljenje koje u suprotnom može da nastane smanjuje proizvodnju mleka i plodnost.

Kako klima utiče na neplodnost?

Jul i avgust, koje odlikuju visoke temperature, mogu da izazovu toplotni stres kod krava i da znatno smanje plodnost. Isto je i sa izuzetno niskim temperaturama. Takođe, ukoliko ima dovoljno sunčanih dana i svetlosti, to će povoljno delovati na polne funkcije.

Visoko mlečne krave teže ostaju steone, jer ovakva proizvodnja mleka izaziva opterećenje organizma. Ukoliko se, uz to, nepravilno hrane i drže u lošim uslovima, dolazi do poremećaja polnog ciklusa.

Sterilitet bez simptoma

Ovo je poseban oblik neplodnosti kod krava, a uzroke je teško utvrditi. Čini oko 20% ukupnog steriliteta krava. Lečenje je neizvesno, a ono što je važno je pravilan odabir ženske teladi za reprodukciju.

Abortus

Abortusom se kod krava naziva istiskivanje ploda iz materice pre vremena. Plod najčešće ne uspeva da preživi. Ova pojava dešava se zbog infekcija, koje izazivaju bakterije, paraziti, virusi ili gljivice. Mogu da ga izazovu i povrede, dug prevoz, ledena voda, buđavo seno, vakcinacija i drugo.

Foto: RENIERn / Pixabay


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Krave Sterilitet Abortus Neplodnost


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta