• Plasman piletine
  • 24.04.2015. 14:00

Nevladin sektor pomaže udruživanju živinara

Agroegzit smatra da bi živinari svoje probleme trebali rešavati udruživanjem malih proizvođača i na taj se način povezivati sa sigurnim kupcima.

Foto: www.belarus.by
  • 155
  • 7
  • 0

Kada se u poslednje vreme govori o problemima u stočarstvu, uglavnom se spominju svinjarstvo i proizvodnja mleka. Nažalost, ni živinarima ne cvetaju ruže.

Osnovni problem je neorganizovanost stočara, proizvođača tovnih pilića i nekorektan odnos klaničara. Dobro je da su napravljeni prvi koraci ka konačnom, svima prihvatljivom rešenju.

Proizvođači nezadovoljni cenom i plasmanom

Radoslav Lukić
Radoslav Lukić, uzgajivač tovnih pilića

U trenutnom turnusu Radoslav Lukić iz Žablja tovi 12.000 pilića. Nema ugovoren plasman. Sa predhodnim turnusom bio je na gubitku, a iako je osvojio proizvodnju, ne vidi boljitak za živinarstvo.

"Danas je stanje u živinarstvu izuzetno teško. Prvi turnus sam prodao po 86 din/kg, drugi po 108 din/kg, a moja proizvodna cena je 115 din/kg. Bio bih zadovoljan sa cenom od 145 din/kg. Da tako bude na nivou cele godine, svi živinari bi potpisali. Sam pravim hranu. Imam svoju soju, svoj kukuruz i ekstruder za pripremu. Proizvodnja nije skupa, ali džabe. Jeftino je pile koje prodam", konstatuje Lukić.

Agroegzit nudi rešenje kroz udruživanje

Videći probleme u kojima su se našali Lukić i njegove kolege, grupa Agroegzit, koja se bavi rešavanjem gorućih pitanja u poljoprivredi, ponudila je rešenje. Osnivanje zadruge u koju bi ušli mali proizvođači i povezivanje sa sigurnim kupcem. Taj program vodi agrarni analitičar Čedomir Keco.

Čedomir Keco, agrarni analitičar

"Prvu ruku je ispružila Perutnina iz Ptuja koja je vlasnik Topika u Bačkoj Topoli. Sve ide ka tome da će se uskoro realizovati ugovori između malih živinara i prerađivača. Ova naša grupa Agroegzit će pokušati da kroz objedinjenu proizvodnju za poznatog kupca stvori robnu marku "Pile dobre poljoprivredne prakse", jer ćemo insistrirati na poštovanju svih zdravstvenih standarda u završnici tova pilića. Ne sme se više dešavati da proizvođači tokom celog turnusa u proizvodnji koriste antibiotike. To je šetno po zdravlje", konstatuje Keco.

Očekuje se da se u ovaj program u početku uključi 300 malih živinara, a za piliće iz standardizovane proizvodnje zainteresovani su i drugi prerađivači. Činjenica je da potrošači žude za kvalitetnom, brendiranom piletinom iz domaće proizvodnje. Incidenti sa uvozom nekvalitetnog mesa, pa i poslednji slučaj sa 130 tona uvezene piletine iz Poljske zaražene salmonelom, okreću potrošače domaćim farmerima.

Foto: www.belarus.by


Tagovi

Pilići Tov Stočarstvo Piletina Čedomir Keco Agroegzit Radoslav Lukić Živinari Perutnina Topik Pile dobre poljoprivredne prakse Uvoz mesa Domaći farmeri Udruživanje Zadruga


Autor

Đorđe Simović

Agrarni novinar 15 godina. Objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li neko zna koja je ovo vrsta kruške... Drvo je staro više od 100 godina. Plod je više okrugao, a... Pročitaj celu belešku »