Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup zemljišta
  • 04.06.2015. 16:30

Ni Banaćani ne daju zemlju u zakup Tenisu

Ako bi odlučivali poljoprivrednici iz Kikinde, nemačka kompanija Tenis na teritoriji te opštine sigurno ne bi dobila 3 hiljade hektara državnog zemljišta u zakup, kako zahteva Vlada, odnosno Uprava za poljoprivredno zemljište.

  • 349
  • 63
  • 0

Na sastanku koji je sazvala Komisija za licitaciju državnog poljoprivrednog zemljišta opštine Kikinda, preko 100 prisutnih poljoprivrednika složilo se da u slučaju da se kompaniji Tenis izađe u susret, za kikindske ratare ne bi preostalo - ništa.

Uz pravo prečeg prilikom zakupa, uzimajući u obzir površine koje su pod zakupom već postojećih velikih farmi, Kikinda bi sa svega oko 4.200 hektara preostalih raspoloživih površina praktično ostala bez zemlje za licitaciju, a kikindski ratari uskraćeni za pravo zakupa.

Nema zelenog svetla zkupu zemlje

Kikindski paori
Poljoprivrednici se protive

izdavanju zemlje nemačkom Tenisu

Obrativši se prisutnima, Predrag Bajšanski, poljoprivredni proizvođač iz Kikinde, rekao je da je nedavnmo prisustvovao sličnom sastanku u opštini Sečanj. Predstavnici čak četiri poljoprivredna udruženja bili su na tom sasatanku, a niko nije dao zeleno svetlo da se zemlja daje u zakup. "Da li ste vi za to da kompaniji Tenis damo i jedan hektar banatske zemlje?", zapitao je prisutne poljoprivrednik Predrag Bajšanski. Oko stotinu prisutnih paora odgovorilo je gotovo horski - ne.

Previše nepoznanica je pred paorima, a jedna od njih je i vreme trajanje zakupa. Da li će Tenis dobiti velike površine obradivog poljoprivrednog zemljišta na 30 ili 40 godina, zapitali su i kikindski poljoprivrednici. "Od Kikinde do susednog mesta Bašaid udaljenost je oko 20-tak kilometara. Znate li koliko je 3 hiljade hektara?! Od Kikinde do Bašaida, pa još kilometar po širini puta, sa obe strane. E to mi dajemo. Zašto se na 30 godina izdaje plodna vojvođanska zemlja?! Traže 3 hiljade hektara, pa još na 30 godina. Kako to nije večito, proćiće moj vek. Uzeće nam najbolju vojvođansku zemlju, neće oni uzeti makar šta. Hoće da gaje svinje?! Pa, mi ne znamo ni šta ćemo sa mojim svinjama“, konstatovao je Dragan Kockar, poljoprivrednik iz Kikinde.

Paori traže odlaganje zahteva na godinu dana

"Kikindski paori traže da se zahtev za zakup odloži na godinu dana, do okončanja izgradnje najavljene farme i novih zakonskih rešenja u toj oblasti“, naglasio je Imre Kabok, član kikindskog Opštinskog veća. "Plašimo se da ćemo imati problem ukoliko izdvojimo tih 3 hiljade hektara, da će zemlja možda ostati neobrađena, bez pravih korisnika. To govorim na osnovu procena da bi prva farma bila u funkciji tek 2016. godine", dodao je Kabok.

Insistira se na sastanku sa Vladom i resornim ministarstvom

Miloš Šibul
Miloš Šibul, pokrajinski poslanik,

podržao zahteve poljoprivrednika

Kikindski poljoprivrednici istovremeno insistiraju na susretu sa predstavnicima Vlade i resornog ministarstva, kako bi sve nedoumice bile razrešene. Pokrajinski poslanici iz Kikinde, Ladislav Tomić i Miloš Šibul potvrdili su nam da je Odbor za poljoprivredu pokrajinske Skupštine već tražio objašnjenja od resornog ministarstva, ali odgovora ni do danas nema. "Čak je i predsednik pokrajinske Skupštine posalo depešu da se organizuje sastanak i što hitniji razgovor između ministarstava, a povodom dolaska kompanije Tenis u Srbiju. Od tog dopisa je prošlo više od mesec dana, a do danas nema odgovora. To samo pokazuje da valjda Beogradu i nije stalo do našeg mišljenja ili su jednostavno nezainteresovani za poljoprivrednike iz Vojvodine“, kategoričan je Miloš Šibul, član Odbora za poljoprivredu Skupštine AP Vojvodine.

Zaključci sa kikindskog sastanka biće prosleđeni Vladi, odnosno nadležnim ministarstvima. Ostaje pitanje da li će paori sa teritorije opštine Kikinda konačno dobiti priliku da nadležni i njih saslušaju.


Tagovi

Kininda Banaćani Tenis Paori Stočari Zemljište Zakup Pravo prečega Predrag Bajšanski Ratari Dragan Kockar Imre Kabok Vojvođanska zemlja Ladislav Tomić Miloš Šibul


Autorka

Tatjana Popovic

Više [+]

Kao diplomirani politikolog, Tanja je duže od dve decenije u novinarstvu. Nakon učenja novinarskog zanata kroz rad u klasičnim i štampanim medijima, angažovala se i u online medijima. Radi u dopisničkoj mreži RTV.