Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi farmera
  • 21.05.2015. 15:00

Niže cene mleka i smanjenje otkupa!

Sve više farmi muznih krava u Srbiji u problemu je zbog smanjenog otkupa ali i nižih otkupnih cena.

Foto: depositphotos.com
  • 263
  • 36
  • 0

Farmeri u Srbiji suočeni su sa sve većim problemima sa prodajom mleka, a osim otkupljenih količina, u padu su i otkupne cene. Istovremeno, povećava se uvoz, gde prednjači mleko u prahu. Podsetimo, samo u ovoj godini Srbija je zabeležila duplo veći uvoz mleka i sira nego što je to bilo u istom periodu lane, a uvoz kiselomlečnih proizvoda porastao je čak sedam puta. Pritisak uvoza koji dolazi iz Evropske unije dodatno pojačava i smanjenje izvoza na rusko tržište.

Mlekare ne mogu da otkupe sve mleko

Kako prenosi portal novsti.rs, farmeri se žale da mlekare ne mogu da otkupe sve ponuđeno mleko, a tu su onda i problemi sa plaćanjem pa oni koji su i uspleli da prodaju mleko, na novac moraju da čekaju ili su prsiljeni pristati na kompenzaciju u siru.

Razočarani fameri pomoć su tražili i u resornom Ministarstvu, očekujući barem nekakav predlog u cilju rešenja ovog problema, no kako kažu, nisu naišli na razumevanje. I ne samo to, nego, prema njihovim izjavama, u Ministarstvu ni ne znaju kako bi pomogli poljoprivrednicima te ih zaštitili u ovoj teškoj tržišnoj utakmici. Ministarka Bogosavljević Bošković je ponovila kako je nasleđeno stanje bilo veoma teško i nije jednostavo u takvoj situaciji dati više od onog što je resorno Ministarstvo već učinilo. Kako tvrdi, u stočarstvu i mlekarstvu poduzete su određene mere zaštite, a posebno je istakla zaštićene premije za mleko, povećanje izdvajanja po kravi sa 20.000 na 25.000 dinara, a podsetila je i na zaštitne mere za uvoz mlečnih proizvoda.

Kritika politike podsticaja

No je li to dovoljno da se farmere u potpunosti zaštiti i pomogne im u obezbeđivanju uslova za nastavak rada? Svakako da nije, tvrde mnogi od njih. Nezadovoljnji su i rasinski uzgajivači goveda simentalske rase, kritikujući politku podsticaja, koju resorno ministarstvo ističe kao jedan od svojih pozitivnih poteza ka poboljšanju stanja u stočarstvu. Istina je da po grlu subvencije iznose 20.000 dinara, odnosno 12.000 po gazdinstvu, no niko ne spominje da se istovremneno, i to sa 40 odsto podstiče i uvoz steonih junica. I gde je onda tu računica, pitaju se razočarani farmeri.

Još jedan problem koji muči farmere su i nakupci koji im ne određuju prave masne jedinice. I uza sve navedene probleme, ne čudi onda da je, prema nekim informacijama, u Pomoravlju je čak 80 odsto štala danas prazno. Ipak, s druge strane, resavski proizvođači nisu nezadovoljni otkupnom cenom i rokovima plaćanja. Kao pozitivan primer navodi se i Niška mlekara, koja je uspela da čak poveća otkupne količine mleka, a prema rečima direktora, Zvezdana Jovanovića, sirovine za sada ne uvoze.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Mlekare Uvoz Smanjenje otkupa Prodaja mleka Evropska unija Pomoć Mere zaštite Mlečni proizvodi Niška mlekara Zvezdan Jovanović Politika podsticaja Farmeri Bogosavljević Bošković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.