Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neispravno meso
  • 30.01.2019. 17:00

Noću klali bolesne krave - meso završava na EU tržištu?

Vest koja stiže iz Poljske šokirala je evropske potrošače. Naime, tajni snimci koje su napravili istraživački novinari televizije Superwizjer, prikazuju kako se izuzetno bolesne krave krijumčare u klanicu u Poljskoj, te prodaju sa malo ili nimalno veterinarske inspekcije.

Foto: Bigstockphoto/sutiporn
  • 658
  • 114
  • 0

Niste se sigurno jednom zapitali kakvog je kvaliteta meso koje dolazi iz uvoza, a povoljnije je cenom. Priča o zamrznutom, pa odmrznutom mesu, priča o mesu bolesnih životinja, često se pojavljuje u kuloarima potrošača i tek tu i tamo u kakvom medijskom članku. 

Ipak, vest koja stiže iz Poljske šokirala je evropske potrošače ovih dana. Naime, tajni snimci koje su napravili istraživački novinari televizije Supervizjer (Superwizjer), a prenosi britanski Guardian, prikazuju kako se izuzetno bolesne krave krijumčare u klanicu u Poljskoj, te prodaju sa malo ili nimalno veterinarske inspekcije. Ova je vest izazvala uzbunu oko standarda kvaliteta u jednom od najvećih izvoznika mesa u Evropskoj uniji. 

Bolesne krave kolju noću

Tajni snimci u klanici u centralnoj poljskoj regiji Mazovia pokazuju krave koje su toliko bolesne, da se ne mogu da ustanu. Iz kamiona ih vuku pomoću vitla, s užetom vezanim oko rogova ili nogu. 

Snimci pokazuju da se klanje bolesnih krava odvija noću, bez veterinarskih službenika koji bi potvrdili zadovoljavajući kvalitet mesa, što je kršenje jednog od osnovnih svojstava standarda. Čini se da radnici u klanici uklanjaju dokaze sa trupova krava, kao što su rane i tumori, što ukazuje da su krave bolesne. 

Sa mesa strugao trule delove

Poljski novinari infiltrirali su se u klanicu krajem prošle godine. Jedan od njih, Patrik Šćepanjak (Patryk Szczepaniak) je u klanici radio skoro tri nedelje. Za svoju televiziju je rekao da bi zaposleni, umesto da meso pošalju na veterinarsku kontrolu, obeležili kao sigurno za ljudsku konzumaciju.

"Nadređeni bi mi naredili da obeležim meso kao zdravo i da ga ulepšam. Vjerujte mi, bilo je užasno. Od smrada trulog mesa vam se povraća. Moj zadatak je bio da ga ulepšam tako da bih nožem ostrugao trule delove", rekao je novinar za Gardijan. 

Ovaj infiltrirani novinar je tokom tri noći izbrojao 28 krava toliko bolesnih da nisu mogle ni stajati. Njih bi klali po noći, kada nije bilo veterinara koji bi došli ujutro, potpisali sertifikate, a nisu ni pogledali meso. Jednom kad meso dobije sertifikat, više ne prolazi provere.

Poljska prošle godine izvzela 415 miliona kilograma govedine

Stručnjaci koji su gledali film rekli su da se time otvara mogućnost ozbiljnih zdravstvenih rizika i pozvali poljsku vladu da brzo reaguje kako bi obavestila sve druge evropske države. Kris Eliot (Chris Elliott), profesor sigurnosti hrane na Univerzitetu u Belfastu i osnivač Instituta za globalnu sigurnost hrane, koji je nakon skandala sa konjskim mesom 2013. vodio nezavisnu reviziju sistema prehrane u Velikoj Britaniji, izjavio za Gardijan: "Ako uopšte postoje dokazi da je deo tog mesa napustio Poljsku, postoji potencijal za evropsko upozorenje o sigurnosti, uz ušestvovanje mnogih regulatornih agencija i potencijalno policijskih snaga iz cele Evrope."

U 2017. godini, prema najnovijim dostupnim podacima UN-a Comtrade, Poljska je izvezla više od 415 miliona kilograma govedine, vredne više od 1,5 milijardi dolara. Podaci za HMRC za tu godinu pokazuju da je Velika Britanija, jedno od najvećih poljskih tržišta za meso, kupila 16 miliona kilograma govedine (sveže, smrznute i iznutrice), vredne 64 miliona dolara.

Tokom noćne smene, novinari su ušli u klanicu, a njen vlasnik i veterinar, suočeni sa kamerama, negirali su bilo kakvu zloupotrebu. 

Treba napomenuti da ovo nije prva poljska klanica koja je optuženja za ubijanje i obradu mesa bolesnih krava. U decembru prošle godine je vlasnik klanice u blizini  Lođa u srednjoj Poljskoj dobio zatvorsku kaznu za vođenje sličnog posla. Tužioci takođe sprovode istragu u klanici u istočnoj Poljskoj.

Trgovci sami oglašavaju bolesne krave na internetu

U Poljskoj bolesna krava obično košta pet do šest puta manje od zdrave krave. Prema proračunima, klanica koja je zaklala 20 zdravih krava na dan, vlasniku bi donela približnu godišnju dobit od 347.000 zlota (oko 80.000 evra) godišnje, a ako bi klao bolesne krave, zarada bi mu porasla na oko 600.000 evra..

Da stvar bude još gora, poljski trgovci otvoreno oglašavaju bolesne krave na internetu, koristeći eufemizme kao što su "traumatizovane" i "oštećene" životinje koje su obično previše bolesne da bi izdržale. U samo jedan sat biranja telefonskih brojeva objavljenih na internetu, dva novinara iz Supervizjera razgovarala su sa desetinama trgovaca koji su bili voljni razgovarati o dogovoru. Na osnovu njihove istrage, procenili su da je bilo približno 300 takvih trgovaca koji deluju širom Poljske.

Video tajnog snimanja, objavljen 25. januara, na kom se vidi na koji se način krave dovlače u klanicu je vrlo uznemirujućeg sadržaja


Tagovi

Neispravno meso Bolesne krave Poljska Upozorenje o sigurnosti Patryk Szczepaniak Poljska govedina


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu