Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 29.11.2017. 13:00

Nova pravila o prodaji jaja na tržištu EU

Evropska komisija menjala je pravila o jajima iz slobodnog uzgoja zbog ptičjeg gripa.

Foto: Capri
  • 200
  • 11
  • 0

Čak i ako njihove kokoške imaju ograničen pristup otvorenom prostoru zbog epidemije ptičjeg gripa, proizvođači jaja u slobodnom uzgoju moći će ih kao takve stavljati na tržište. Odluka je u skladu sa promenama standarda na tržištu jaja u EU.

Dosadašnji standard je dozvoljavao stavljanje jaja na tržište kao slobodan uzgoj, ako kokoške nisu imale pristup otvorenom prostoru do 12 nedelja. Najnovija izmena, koja je stupila na snagu 25. novembra, produžila je ovo razdoblje na 16 nedelja. Promene pravila su direktna reakcija Evropske komisije na zabrinutost poljoprivrednika o potencijalnim ekonomskim gubicima na farmama otvorenog tipa.

Držanje u zatvorenom prostoru do 16 nedelja

U vremenima visokog rizika od ptičjeg gripa, veterinarski propisi Evropske unije nalažu da kokoške budu zatvorene, kako bi se smanjio rizik od infekcija putem ptica selica, ali to nije u saglasnosti sa pravilima EU-a o jajima iz slobodnog uzgoja, što navodi da nosilice moraju da imaju kontinuirani dnevni pristup otvorenom prostoru.

Marketinški standardi već su omogućili da se jaja označe kao slobodni uzgoj, čak i ako su kokoške držane u zatvorenom prostoru, ali je odstupanje od 12 nedelja bilo prekratko zbog dugotrajne epidemije ptičjeg gripa u celoj EU u 2016. To je značilo da bi jaja, koja se stavljaju na tržište kao slobodni uzgoj, trebalo da se prodaju kao "jaja iz kokošinjca" ako su kokoške držane u zatvorenom prostoru više od 12 nedelja, što je poljoprivrednicima donelo gubitke. Uz verovatnost daljih pojava (i dužeg trajanja) ptičjeg gripa, kao i nakon razgovora sa državnim telima država članica i predstavnicima industrije, donesena je odluka da se produži razdoblje sa 12 na do 16 nedelja.

U EU je 390 miliona kokošaka

Nova pravila takođe pojašnjavaju da se ovo odstupanje primenjuje na nivou jata (umesto regija ili farmi). To omogućava gazdinstvima da u razdoblju ograničenja držanja na otvorenom, uvedu nova jata; a jaja iz svakog pojedinačnog jata na istoj farmi mogu biti označena kao slobodan uzgoj za celo razdoblje od 16 nedelja, ako je ograničen pristup otvorenom prostoru, bez obzira na to kada je poljoprivredno gazdinstvo stavljeno u sistem ograničenja.

U Evropskoj uniji trenutno ima oko 390 miliona kokošaka, od kojih se oko 54 miliona (14%) drži u sistemima slobodnog uzgoja. U Velikoj Britaniji 53% kokošaka, Irska 40%, Austrija 21%, Francuska 18%, Nemačka 18% i Holandija 15%. U pogledu veličine jata, Velika Britanija zadržava najveći udeo populacije slobodnih pilića u EU (41%), a slede Nemačka (17%), Francuska (16%) i Holandija (10%).

Ograničenja slobodnog uzgoja zbog ptičjeg gripa posebno su u sezoni 2016/2017 ugrozile proizvodnju u Nemačkoj, Holandiji, Velikoj Britaniji, Belgiji, Francuskoj i Irskoj.

Foto: Capri23auto / Pixabay


Izvori

AgPress


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D