Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NEC direktiva
  • 26.06.2015. 08:20

Nova pravila oko koncentracije metana?

Smatra se da su upravo zemlje s razvijenom poljoprivrednom industrijom, poput Velike Britanije i Italije insistirale na odbijanju predloga o smanjenju emisije metana.

Foto: depositphotos.com/photography
  • 93
  • 5
  • 0

Poljoprivreda je u Evropskoj uniji odgovorna za 40% emisije metana u atmosferu, a taj gas uglavnom proizvodi stoka. Metan ima kraći životni vek, ali je mnogo snažniji staklenički gas od ugljen-dioksida. U periodu od 5 godina on ispušta do 100 puta više toplote u atmosferu nego ugljen-dioksid i čak 72 puta više u periodu od 20 godina. U atmosferi se pretvara u ozon, a kada se udahne, vremenom oštećuje krvne sudove i doprinosi razvoju kardiovaskularnih bolesti.

Direktiva o gornjim granicama zagađujućih materija (NEC direktiva) određuje granice za materije koje se ispuštaju u vazduh u svakoj od zemalja Evropske unije. U najnovijoj verziji te direktive, koja trenutno prolazi kroz zakonodavni proces, Evropska komisija je po prvi put odredila gornju granicu za gas metan.

Za sada bez dogovora

Radni dokument pripremljen uoči sastanka ministara zaduženih za brigu o životnoj sredini postavlja zahteve za smanjenje emisije metana za 30% do 2030. godine. Međutim, pre nego što NEC direktiva bude mogla da postane deo evropskog zakonodavstva i Parlament i Savet moraju da se slože i postignu konsenzus.

Na prošlonedeljnom sastanku nacionalne vlade nisu bile saglasne kada je reč o granicama emisija metana utvrđenih radi borbe protiv klimatskih promena i zaštite zdravlja ljudi i predlog je za sada odbijen. Džuli Girling članica Odbora za zaštitu životne sredine izjavila je za EurActiv da je nije iznenadio taj potez. "To je ono što zemlje članice pojedinačno govore već mesecima", rekla je. Evropski Odbor za zaštitu životne sredine će o tom predlogu odlučivati od 15. do 16. jula, a plenarno glasanje moglo bi da bude održano već u septembru 2015. godine.

Dvostruke obaveze

Kako kažu, navedeni predlog nije prošao zbog "zabrinutosti oko mogućih preklapanja s obavezama u vezi sa ciljevima za smanjenje emisije stakleničkih gasova". Kritičari NEC direktive tvrde da granice predstavljaju "dvostruku regulaciju". Naime, EU "paket" o klimi i energiji zahteva smanjenje stakleničkih gasova za 40% do 2030. godine.

Smatra se da su upravo zemlje se razvijenom poljoprivrednom industrijom, poput Velike Britanije i Italije insistirale na odbijanju ovog predloga.

Dodatak Komisije o NEC Direktivi, takođe, ima cilj da smanji emisije amonijaka za 27% do 2030. godine. Poljoprivreda je odgovorna za 95% emisija amonijaka, a u zemljama članicama postoji zabrinutost da će amonijak biti sledeći na tapetu.

Foto: depositphotos.com/photography33


Tagovi

Poljoprivreda Metan NEC direktiva


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.