Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Internet of Things
  • 05.03.2018. 12:00

Nove tehnologije u živinarstvu

Prof. dr Lidija Perić sa departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu predstavlja nove tehnologije, koje su sadašnjost i budućnost živinarstva.

  • 267
  • 22
  • 0

Informacione tehnologije su zadrle u svaku poru našeg života, pa tako i u poljoprivredu. Veruje se da će baš one pomoći ljudima da se prehrane, jer se očekuje da će nas do 2050. godine biti dve do tri milijarde više, a prirodnih resursa će biti manje. Tehnologije će zahtevati od čoveka da bude ekonomičan, da poštuju dobroditi životinja, kao i sva pravila u vezi sa zagađivanjem. 

Informacione tehnologije u živinarstvu

Prof. dr Lidija Perić sa departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu smatra da će se primenjivati sledeće tehnologije, kada je reč o živinarstvu:

  • 3 D štampači;
  • dronovi;
  • senzori za individualni monitoring;
  • veštačka inteligencija;
  • virtuelna stvarnost;
  • roboti;
  • Internet of Things.

"Internet of things su tehnologije koje primenjujemo danas. Predstavljaju prikupljanje što više podataka sa farme, koje se potom smeštaju u bazu i pretvaraju se u raspoloživu informaciju. Slika je u realnom vremenu, pa farmer ne mora da bude prisutan na farmi. Pristup je omogućen preko mobilnih telefona - to su dodatne oči, uši i ruke za rukovođenje proizvodnjom", kaže Perićeva.

Skupljanje podataka, pa obrada

Prikupljanje podataka, odnosno monitoring, obuhvata: ambijentalne uslove (temperatura, vlažnost vazduha, kvalitet vazduha, strujanje itd.), podatke o životinjama (vreme i količina uzimanja hrane, temperatura, zvukovi, raspored u objektu, kondicija itd.) i parametri u vezi sa životnom sredinom (emisija gasova, prašine, CO2  itd.).

Kada se svi podaci prikupe, oni se obrađuju. Jedan deo dolazi do poljoprivrednika, a jedan je namenjen opremi, u jasnom i pristupačnom obliku. 

"Tako su, postavljanjem mikrofona u hranilicu i analizom zvuka, Ajdin i saradnici 2015. godine pomoću senzora registrovali koliko puta pilići u toku dana kljucaju hranilicu. Uspeli su da sa 1% greške razdvoje ona kljucanja u kojima pilići zaista uzmu hranu. Ti podaci su važni da bi se smanjio rastur hrane prilikom ishrane", navela je Lidija Perić.

Srbija ravnopravna u trci

Perspektive primene postoji, mada se javljaju i različite teškoće. Naime, nove tehnologije nisu još dovoljno praktične, oprema je skupa, podaci su često teško razuljljivi, a postoji i stepen nepoverenja, kako će se primeniti podaci.

"Nema razloga da Srbija zaostaje za svetom. IT sektor je razvijen, a računar poseduje gotovo 70% domaćinstava, a 100% preduzeća koristi u poslovanju. Potrebno je da uđemo u trku, a tu smo potpuno ravnopravni", smatra Perićeva.

Foto: geralt / Pixabay


Povezana stočna vrsta

Živinarstvo

Živinarstvo

Pod živinarstvom prvenstveno podrazumevamo uzgoj kokoši, ćurki, gusaka i pataka. Od živine se dobijaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su i... Više [+]

Tagovi

Lidija Perić Informacione tehnologije Živinarstvo


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić