Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mycoplasma bovis
  • 03.06.2018. 19:00

Novi Zeland: Kolju 150.000 goveda da bi iskorenili zarazu!

Stočari sa Novog Zelanda su se prvi put suočili s bakterijom Mycoplasma bovis. Zbog toga je tamošnja vlada donela plan za eliminisanje zaraze.

Foto: Bigstockphoto/pranodhm
  • 1.020
  • 71
  • 0

Na Novom Zelandu će oko 150.000 goveda biti ubijeno da bi se pokušala iskoreniti Mycoplasma bovis, bakterijska bolest goveda. Ta bolest se u ovoj zemlji prvi put pojavila u julu 2017. godine i uzrokovala mnoge problema ogajivačima krupne stoke. Prema planu koji je najavila premijerka Jacinda Ardern, masovno ubijanje goveda koštaće državu 886 miliona novozelandskih dolara. Ipak, ukoliko iskorenjivanje bude uspešno - Novi Zeland će biti prva zemlja pogođena zarazom koja je uspela da eliminiše tu opasnu bakteriju, piše abc.net. 

Opasna bakterija može uzrokovati mastitis krava

Opasna bakterija raširena je u Evropi i Sjedinjenim Američkim državama, a može dovesti do mastitisa u krava, upale pluća, artritisa i drugih bolesti. Bolest ne utiče na bezbednost hrane, ali utiče na smanjenje proizvodnje i gubitke na farmama. Stočarstvo je izuzetno važna grana ekonomije Novog Zelanda. Izolovanost te zemlje ih je dosada čuvala od bolesti koje napadaju goveda širom drugih delova sveta.

Plan klanja 150.000 grla goveda biće realizovan tokom sledeće dve godine

"To je težak posao i niko ne želi da gleda masovno klanje", izjavila je premijerka Novog Zelanda dodavši da je jedina alternativa toj odluci puštanje da se zarazna bolest prošiti i ugrozi 10 miliona grla stoke na više od 20.000 farmi koje proizvode meso, mleko i mlečne proizvode. Ambiciozan plan klanja 150.000 goveda (od čega je 26.000 već u toku), kako je planirno biće realizovan u toku sledeće dve godine. 


Tagovi

Goveda Klanje Novi Zeland


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u