Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Influenca ptica
  • 08.01.2021. 13:00

Novo izbijanje ptičjeg gripa u Evropi - pogođene farme u Nemačkoj i Francuskoj

U Francuskoj će biti eutanazirano oko 600.000 grla živine, a u Nemačkoj 62.000 zbog izbijanja ptičjeg gripa tipa H5N8.

Foto: Depositphotos/arteminator81
  • 97
  • 131
  • 0

Ptičji grip se i dalje širi Evropom, a živinarska industrija je u pripravnosti nakon prethodnog izbijanja zaraze koji je uzrokovao odstrel velikog broja ptica. Prema novim informacijama zahvatila je farme u dve države članice Evropske unije. U Francuskoj će biti eutanazirano oko 600.000 grla živine kako bi se sprečilo širenje influence ptica na jugozapadu te zemlje, saopštilo je nemačko Ministarstvo poljoprivrede.

Ta je država među evropskim zemljama koje su krajem prošle godine izvestile o vrlo zaraznim vrstama ovog virusa, što je dovelo do masovnog odstrela živine dok vlasti pokušavaju da ograniče njegov prenos sa divljih ptica na uzgajanu živinu.

"Do sada se već eutanaziralo oko 200.000 grla živine, a planira se dodatnih 400.000", izjavio je zvaničnik ministarstva poljoprivrede za reuters. To uključuje jata u kojima je već izbio virus, ali i preventivno klanje u okolnim područjima.

Od 1. januara Francuska je potvrdila 61 slučaj izbijanja virusa tipa H5N8, od čega je 48 u jugozapadnoj regiji Landes, stoji na službenoj stranici Ministarstva. Inače, ta regija poznata je po uzgoju pataka. Ministarstvo je saopštilo da je njegovo širenje u ostalim regijama pod nadzorom te istaklo da nije poznato da li je ovaj tip prenosiv na ljude.

U Nemačkoj eutanazija 62.000 gusaka i ćurana

I u Nemačkoj biće zaklano oko 62.000 ćurana i gusaka nakon što je ovaj virus potvrđen na više živinarskih farmi, javlja reuters. Tip H5N8 potvrđen je na dve farme u regiji Klopenburg u severnoj državi Donja Saska, saopštile su lokalne vlasti. Inače, ta je regija jedna od vodećih u toj državi u uzgoju živine.

Poslednjih nedelja u Evropi je zabeleženo više izbijanja virusa, piše poultryworld. Uz ove dve države, navode da je otkriven u Belgiji, Velikoj Britaniji, Danskoj, Švedskoj, Poljskoj, Hrvatskoj i Ukrajini.

"Pogođene zemlje moraju da se suoče sa dva glavna problema. Jedan je iskorenjivanje bolesti, a drugi ograničavanje izvoza", izjavila je holandska ministarka poljoprivrede, Karola Šouten.

Ona je uvidela da su epidemije u toj državi izazvale velike posledice na izvoz živine i njihovih prerađevina u zemlje izvan EU.

"Budući da je ptičji grip pronađen na raznim mestima u Holandiji, teško je dopustiti izvoz i iz regija gde još uvek nije potvrđen virus", kazala je.

Stanje sa ptičjim gripom se pogoršava - pratite na interaktivnoj karti

Osim otkrivanja virusa na farmi putem programa nadzora, ptičji grip se u velikim razmerama nalazi i kod divljih ptica. Glavna vrsta koji tamo cirkuliše je H5N8, ali pronađen je i opasniji H5N1.


Tagovi

Ptičji grip Francuska Nemačka Influenca ptica H5N8


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D