Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 28.02.2024. 16:00

Novo poskupljenje jagnjadi

Protekle sedmice je postignuta maksimalna prodajna cena jagnjadi na pijaci žive stoke u Nišu, a uprkos dosta dobroj ponudi, bila su skuplja u odnosu na prethodni period i u klanicama na području podrinjskog regiona.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 310
  • 34
  • 0

Reporteri STIPS iz Čačka evidentirali su pad otkupne cene krava za klanje u klanicama na području moravičkog regiona. Otkup se najčešće odvijao za 240 din/kg, a obim otkupljenih grla bio je prosečan. U klanicama na području južnobanatskog regiona došlo je do rasta otkupne cene tovne junadi, telesne mase preko 480 kilograma, na dominantnih 330 din/kg. Ponuda i otkup bili su veoma slabi. 

Najčešća cena tovnih bikova simentalske rase, telesne mase preko 500 kilograma, iznosila je 365 din/kg, na pijaci žive stoke u Kraljevu. Za telad pomenute rase su kupci trebali da izdvoje 820 din/kg, krave za klanje 250 din/kg. Klaničari sa ovog područja su otkupljivali telad iste rase po dominantnoj ceni od 700 din/kg, dok su za otkupljene krave za klanje, simentalske rase, plaćali 280 din/kg. 

Prasad do 25 kilograma - 580 din/kg

Otkupna cena prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma, dostigla je iznos od 580 din/kg, dok je kod tovnih svinja, telesne mase od 80 do 120 kilograma, dominirao iznos od 260 din/kg u klanicama na području podrinjskog regiona. To ukazuje na rast cena obe kategorije svinja u odnosu na prethodni period. Rast otkupne cene tovnih svinja evidentiran je u klanicama na području južnobanatskog regiona, jer je dominirao iznos od 240 din/kg.

Prasad, telesne mase od 16 do 25 kilograma, i tovne svinje, telesne mase od 80 do 120 kilograma, bile su jeftinije, u odnosu na predhodnu sedmicu, na pijaci žive stoke u Čačku. Za prasad su kupci trebali da izdvoje 460 din/kg, a za svinje 320 din/kg.

Skuplja jagnjad

Protekle sedmice je postignuta maksimalna prodajna cena jagnjadi na pijaci žive stoke u Nišu, zbog vrlo slabe ponude. Dominirao je iznos od, čak 600 din/kg. Jagnjad su, uprkos dosta dobroj ponudi, bila skuplja u odnosu na prethodni period u klanicama na području podrinjskog regiona. Dominirao je iznos od 570 din/kg. Rast prodajne cene jagnjadi na dominantnih 500 din/kg i pad cene koza na 120 din/kg zabeležili su reporteri STIPS iz Leskovca, u sedmici za nama. Ponuda jagnjadi bila je prosečna, a koza slaba.

U sedmici za nama, je na stočnoj pijaci u Vranju, zabeležen pad prodajne cene jagnjadi i jaradi, jer su kupci za kupovinu jagnjadi trebali da izdvoje 400 din/kg, dok je kod jaradi dominirao iznos od 400 din/kg. Protekle sedmice su klaničari sa područja braničevskog regiona po višim cenama otkupljivali ovce. Dominirao je iznos od 220 din/kg. Pored ovaca otkupljivali su još i šilježad po dominantnoj ceni od 250 din/kg. Ponuda obe kateorije ovaca je bila prosečna.


Izvori

STIPS


Tagovi

Cena krava Cena tovne junadi Cena bikova Cena teladi Cena prasadi Cena jagnjadi Cena koza Cena tovnih svinja Cena jaradi Cena ovaca STIPS


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva