Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana krava
  • 28.12.2022. 15:00

Obavljena ispitivanja: Manje metana u prolećnoj ispaši?

Istraživanje ispaše je pokazlo uticaj ishrane krava na proizvodnju metana i drugih gasova.

Foto: Depositphoto/SandraBurm
  • 104
  • 104
  • 0

Ispitivanja ispaša koje je sprovela "Wageningen Livestock Research" na "DairyCampus"-u, a koja su započela 2020. godine, pokazala su da ona pomaže u smanjenju emisije amonijaka i metana. Najniža je sa punom ispašom, posebno u proleće, izveštava Nieuweoogst

Obavljena su dva ispitivanja od po tri perioda. Upoređivane su emisije metana od mlečnih krava na osnovu obroka koji se sastoji od kompletne silaže, potpuno sveže trave u štali i potpune ispaše na otvorenom. To se odnosi na enterički metan, koji nastaje fermentacijom u buragu krava muzara.

Uticaj paše

Za merenja metana u dahu koristi se takozvani Greenfeeds. Posmatrana je ispaša tokom dana te krave na travnatoj silaži noću, upoređujući kratku i dugu travu.

Ispaša može pomoći u smanjenju emisije metana (Foto: Depositphotos/huggy1)

Već su prvi rezultati pokazali da ispaša može pomoći u smanjenju emisije metana. Ona je sa punom ispašom iznosila 280 grama po kravi dnevno, u poređenju sa 440 grama sa punom silažom i 380 grama sa letnjom ishranom u štali. Bile su najniže uz punu ispašu 2021., dok će uporedni rezultati obe godine i konačni izveštaj o istraživanju biti uskoro dostupni.

U prvoj godini emisije metana u leto i jesen su bile niže kod ispaše nego kod letnje štale i silaže. Leti je bila 320 grama po kravi dnevno tokom ispaše i 450 grama u periodu letne ishrane u štali i silaže trave. U 2021. godini nisu pokazane razlike u ovim periodima.

Kraća trava - niže emisije metana?

Razlike između sveže trave i silaže pokazuju da je veća emisija metana pri nižem sadržaju sirovih proteina. U 2020. sveža trava je pokazala blagi pad tih emisija sa nižim sadržajem sirovih proteina. Razlog bi mogla da bude količina šećera u svežoj travi koja je inhibirala stvaranje metana. Druga mogućnost je da voštani premaz na svežoj travi čini travu otpornijom, zbog čega se ne razgrađuje u buragu.

Pašnjaci - oslonac u doba visokih cena žitarica i uljarica

Postoji efekat dužine trave. U oba posmatrana perioda kratka trava dovela je do nižih emisija metana od duže trave. U 2021. godini razlike nisu bile vidljive. Postoje indikacije u literaturi da uski trputac može smanjiti emisiju metana iz buraga, sada se i ovo koristi. Ove godine u ogled su uključene i parcele s višegodišnjim ljuljom sa i bez uskog trputca, na kojima krave pasu neograničeno.


Tagovi

Emisije metana Ispaša Ishrana krava Istraživanje Silaža Sveža trava


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃