Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj ovčarstva
  • 08.07.2015. 07:58

Obavljeno prvo licenciranje "carske" ovce

Razvoju ovčarstva u Srbiji trebala bi doprineti i "carska"- ruska romanovska ovca, koju karakterišu visoka plodnost, ranostasnost i velika vitalnost jagnjad.

Foto: depositphotos.com
  • 590
  • 25
  • 0

Na farmi Slaviše Njegića u Kuzminu jučer jer osnovan centar za ovčarstvo, a obavljeno je i prvo licenciranje "carske" (ruske romanovske ovce), koja je u Srbiju ušla preko Srema.

Prema mišljenju stočara, ovo je prilika da se domaće ovčarstvo zanovi i unapredi ukrštanjem sa domaćim sortama.

Kako navode Večernje novosti, Njegić je istakao da ovu rasu karakterišu visoka plodnost, ranostasnost i velika vitalnost jagnjadi, veoma je otporna na bolesti, niske temperature i ekstremnije paragenetske faktore.

Pet do deset jagnjadi godišnje

Godišnje romanovska ovca na svet donese između pet i deset jagnjadi u dva jagnjenja zbog čega se ubraja u najplodniju rasu na svetu. Rekord je 11 jagnjadi u jednom leglu, a njeno uključivanje u domaće, primitivne rase, u značajnoj meri popraviće razvoj srpskog ovčarstva koje je i pored sve većeg interesovanja za jagnjeće i ovčije meso u drastičnom opadanju, kako u Srbiji, tako i u Evropi i svetu.

Od ove godine, ruska romanovska ovca postoji kao priznata rasa po oba odgajivačka programa EU i Rusije, te ostvaruje subvencije, što je za početnike u ovčarstvu veliki stimulans.

Foto: depositphotos.com; ikurucan


Izvori

novosti.rs


Tagovi

Slaviša Njegić Carska ovca Ruska romanovska ovca Visoka plodnost Srpsko ovčarstvo Subvencije Centar za ovčarstvo