Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnova stočnog fonda
  • 16.09.2015. 09:00

Obnavlja se stočni fond uništen u poplavama

Vlada Srbije je usvojila dva programa pomoći za poplavljena područja u ukupnom iznosu od oko milion evra, a ove nedelje biće završen Nacrt zakona o upravljanju rizikom od elementarnih nepogoda i to je prvi put da Srbija dobija sistemski zakon u ovoj oblasti.

Foto: depositphotos.com
  • 107
  • 4
  • 0

Direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, Marko Blagojević izjavio je da je Vlada Srbije usvojila dva programa pomoći za poplavljena područja u ukupnom iznosu od oko milion evra i najavio da će ove nedelje biti završen Nacrt zakona o upravljanju rizikom od elementarnih nepogoda, i to je prvi put da Srbija dobija sistemski zakon u ovoj oblasti.

Prilikom obilaska farme Mihaila Dragačevca u Belom Polju kod Obrenovca, kome je vladina Kancelarija dodelila dva miliona dinara za obnovu stočnog fonda uništenog u prošlogodišnjim poplavama, Blagojević je objasnio da prvi vladin program predviđa otklanjanje posledica od poplava na poljoprivrednom zemljištu, a drugi sadrži pomoć za stočare čija su grla uništena u poplavama.

Za obnovu stočnog fonda 50 miliona dinara

Kancelarija za obnovu i pomoć poplavljenih područja će za obnovu uništenog stočnog fonda izdvojiti oko 50 miliona dinara koliko je potrebno za nabavku oko 5.000 grla sitne i krupne stoke. "Ono što mora da se uradi ubuduće, to je da uvek dočekamo spremni krizne situacije kao što su prirodne nepogode", najavio je Blagojević i dodao da se trenutno u Srbiji izvode radovi na zaštiti od izlivanja rečnih tokova u Kolubarskom basenu i drugim područjima u Srbiji, a ukupna vrednost tih radova je oko 70 miliona evra.

Ovom prilikom Blagojević je objasnio da je svaki dinar uložen u prevenciju, ravan sedam dinara koliko mora da se uloži za naknadu štete od poplava, ocenjujući da prevencija mora da bude jedan od priopriteta u godinama koje dolaze te dodao da su 2014. i 2015. bile godine obnove od poplava, a svaka naredna biće godina prevencije.

Poplave u Obrenovcu uništile 350 tona stočnog fonda

Predsednik opštine Obrenovac, Miroslav Čučković rekao je da se oštećenim poljoprivrednim gazdinstvima u Srbiji isplaćuje tržišna cena za nabavku stoke i to po 5.000 dinara za nabavku prasića do 120.000 dinara za kupovinu krupne stoke i najavio da će u narednih nekoliko nedelja sva registrovana poljoprivredna gazdinsta na teritoriji Obrenovca direktno na račun dobiti novac za nabavku sitne i krupne stoke, koja je stradala u poplavama. Čučković je napomenuo da je prošlogodišnjijm poplavama na teritoriji Obrenovca uništeno je 350 tona stočnog fonda.

"Institut "Jaroslav Černi" za nekoliko meseci će završiti studiju o merama zaštite od poplava na teritoriji Obrenovca", rekao je Čučković i izrazio podšku vladinim naporima da sistemski uredi mere prevencije u borbi pritiv elementarnih nepogoda.

Dragačevac je podsetio da je u prošlogodišnjim poplavama stradalo 15 tovnih bikova na njegovom gazdinstvu koje zauzima 3,5 hektara i najavio da, zahvaljujući ispunjenom obećanju vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, priprema nabavku silaže i 20 grla stoke.

Foto: depositphotos.com; NataliGlado


Izvori

Tanjug


Tagovi

Obnova stočnog fonda Poplave Marko Blagojević Mihail Dragačevac Pomoć stočarima Šete od poplava Miroslav Čučković Krupna stoka Prasići Institut Jaroslav Černi Obrenovac Stoka Poplavljena područja