Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 14.11.2022. 10:00

Obori prazni, ostali samo najuporniji svinjari - šta su uzroci?

Većina mini-farmera i individualnih proizvođača zaustavila je dalju proizvodnju i ostali su samo najuporniji farmeri.

Foto: Depositphotos/chung2529@gmail.com
  • 734
  • 247
  • 0

Ovih dana cena prasećeg mesa u odnosu na prošlu godinu gotovo je udvostručena, ponuda je mala, a kao glavni razlog navodi se skupa hrana i dosta niska cena početkom ove godine. Predstojeći meseci su vreme slava i svinjokolja, ali zašto su obori ostali poluprazni i kako se u ovoj situaciji snalaze klaničari, piše RTS.

"Visoka cena ulaznih komponenti koje ulaze u sastav stočne hrane od početka godine, nije mogla da isprati nisku cenu svinja. Cena se do avgusta kretala od 160 do 180 dinara po kilogramu žive vage", kaže za Javni servis direktor pogona prerade mesa Mrkšićevi Salaši Brankica Bokan.

Manja potražnja za stočnom hranom - najviše u svinjarstvu

Prema njenim rečima, većina mini-farmera i individualnih proizvođača zaustavila je dalju proizvodnju i ostali su samo najuporniji farmeri.

U ovom periodu, kaže, potražnja svinja je nešto viša. Da bi anulirali minus koji su imali od početka godine do avgusta, objašnjava, podigli su cenu na 250 dinara.

Prema poslednjem izveštaju Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije, otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je viša protekle sedmice i u klanicama na području Južno-banatskog regiona pošto je dominirao iznos od 230 din/kg. U Nišu, za prasad je trebalo izdvojiti 320 din/kg, a za tovne svinje 200 din/kg.


Tagovi

Uzgoj svinja Cena tovnih svinja Cena stočne hrane Brankica Bokan STIPS


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kobila koja je vukla teret pala je od umora na raskrsnici Takovske, Nemanjine i Ulice Bratstva i jedinstva u Požarevcu. Direktor JP "Ljubičevo", Mirko Stojanović, koga su građani pozvali, na ulici joj je dao sisteme i zaključio da kobila st... Više [+]