Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište mleka
  • 26.09.2023. 18:00

Očekuje nas kolaps tržišta mleka?

U državama članicama postepeno padaju cene mleka, a sve veći broj proizvođača je prinuđeno da zaustavi proizvodnju i zatvoriti farme, upozorava Evropski odbor za mleko.

Foto: Depositphoto/alfribeiro
  • 102
  • 5
  • 0

Evropski odbor za mleko (EMB) poziva donosioce odluka u Evropskoj uniji da preduzmu mere protiv krize kako bi sprečili kolaps tržišta mleka, izveštava Farmer.

Zatvaraju se farme

U državama članicama postepeno padaju cene, a sve veći broj proizvođača je prinuđeno da zaustavi proizvodnju i zatvori farme. EMB je izdao hitno upozorenje da će Evropa izgubiti i ekonomski i socijalno ako se krave više ne budu držale u ruralnim područjima i farme više ne budu u mogućnosti da nastave s radom.

Porasla proizvodnja mleka u EU - a cene?

"Usred smo krize. Vreme je za akciju!", uzbunu je podigao predsednik EMB-a i danski mlekar Kjartan Poulsen.

Navodi da ne mogu da prihvate da iako donosioci odluka u EU vide da je situacija nejasna, ostaju pasivni i prepuštaju odgovornost državama članicama da same, pojedinačno, donose odluke. Smatra da je vreme da Evropska komisija preuzme odgovornost na nivou EU i konačno rastereti tržište mleka pokretanjem dobrovoljnog smanjenja proizvodnje.

Bolja raspodela marži

Predstavnici ove organizacije navode da je poljoprivreda okosnica ruralnih regiona i bez nje bi ova područja jednostavno propala. Naglašavaju da konačno moraju da se postave temelji za održivi ekonomski i društveni razvoj kako bi očuvali biodiverzitet.

Pozivaju da kreatori politika stvore okvire za bolju raspodelu marži u lancu snabdevanja. To bi u stvarnosti značilo da će cene pokrivati troškove proizvođača i istovremeno obezbediti da ostanu pristupačne za potrošače.


Tagovi

Muzne farme Mleko Tržište mleka Cene mleka Proizvođači mleka Evropski odbor za mleko Mlečne farme


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Berba dunja se bliži kraju, a prinosi su ove godine, uprkos vremenskim oscilacijama različiti. Otkupna cena u knjaževačkoj opštini je oko 58 dinara po kilogramu.