Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje živine
  • 03.06.2023. 18:00

Očekuju ih kazne ako hvataju piliće za noge - nova pravila u Holandiji

Predviđen je period prilagođavanja i obuke, a sve u cilju zaštite dobrobiti živine.

Foto: Depositphotos/kharhan
  • 207
  • 122
  • 0

Pred holandskim živinarima je još jedan izazov. Živinarske farme moraju da prilagode svoje poslovanje najkasnije do 15. avgusta 2024. kako se pilići više ne bi hvatali za noge, izveštava Nieuweoogst.

Inspekcije kreću već ove godine

Upravni sud u Roterdamu je 24. novembra 2022. presudio da je hvatanje živine za noge zabranjeno prema evropskoj uredbi. Holandska uprava za sigurnost hrane i potrošačkih proizvoda NVWA mora sprovesti sudsku odluku. U slučaju da se utvrdi prekršaj tokom budućih inspekcija u 2023. i prvoj polovini 2024. godine, biće izrečena ekvivalentna naredba koja podleže periodičnom plaćanju kazne s datumom završetka 15. avgusta 2024. godine.

Period prilagođavanja i obuke

Navedeni termin nudi sektoru mogućnost da prilagodi ulov živine i da obuči timove za hvatanje, kako bi se zajamčila dobrobit životinja. Mogućnost prilagođavanja poslovne prakse mora se dati i ostalim učesnicima u lancu ovog sektora. Navodi se da povrede mogu nastati i kod pravilnog hvatanja, ako radnici koji hvataju životinje ne rade pažljivo i nemaju dovoljno znanja.

Žalba je sada uložena Trgovinskom i industrijskom žalbenom sudu Cbb koji će proceniti da li je NVWA u pravu da preduzme radnje izvršenja i, ako jeste, da li nalog koji podleže periodičnom plaćanju kazne vodi delotvornom izvršenju. Piet Adema, ministar poljoprivrede, smatra da je period koji je NVWA odredio do avgusta 20224. predugačak, ali kaže da će sačekati žalbu pre nego što odgovori.


Povezana stočna vrsta

Živinarstvo

Živinarstvo

Pod živinarstvom prvenstveno podrazumevamo uzgoj kokoši, ćurki, gusaka i pataka. Od živine se dobijaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su i... Više [+]

Tagovi

Uzgajanje pilića Dobrobit životinja Inspekcija Kazna Piet Adema Holandija Hvatanje pilića Živinarstvo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Berba kukuruza u Timočkoj krajini je počela. S obzirom na nestabilne vremenske uslove, česte kiše i temperaturne oscilacije prinos je zadovoljavajući, čak negde i bolji nego prošle godine.
Danas u Jakovcu ovako!