Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Država ukida prelevmane na mleko
  • 18.11.2016. 08:00

Od 1. januara bez prelevmana na mleko

Od prvog januara biće ukinuti prelevmani na uvoz mleka i mlečnih proizvoda. Prelevmani su štitli domaće proizvođače od konkurencije iz inostranstva.

Foto: bigstock.com/budabar
  • 4.813
  • 516
  • 0

Od prvog januara 2017. država će ukinuti prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda. Prelevmani su štitili domaće proizvođače mleka od najezde ove robe iz Evrope.

Šanse za produžetak prelevmana su minimalne, a kako pišu Novosti o ovom problemu nadležni iz Ministarstva poljoprivrede razgovaraće u Briselu. Ipak, Srbija se potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju obavezala da će pomoć proizvođačima mleka, u vidu prelevmana pružati najkasnije do marta sledeće godine.

Minimalne šanse za odlaganje

Kao još jedan od razloga za minimalne šanse za odlaganje ukidanja prelevmana je i taj što je cena mleka u EU polako počela da raste, a usled sve većih pritisaka sa zapada naši pregovarači imaju nedovoljno argumenata kojim bi odbranili domaću proizvodnju mleka.

Najavljeno ukidanje prelevmana najviše brine stočare koji strahuju da će otkupljivači u Srbiji smanjiti otkupne cene mleka. Vlada Srbije je krajem juna produžila mere zaštite domaće proizvodnje koje će se primenjivati do kraja godine. Mere zaštite podrazumevaju uvozne takse na mleko u visini 10 do 20 dinara po litru, odnosno 10 do 30 dinara za kiselomlečne proizvode.

Proizvođači mleka smatraju da ih ukidanje prelevmana neće dotaći ukoliko otkupljivači ne snize otkupnu cenu. Sanja Bugarski predsednica Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine istakla je da je tržište navodno stabilno i da neće biti većeg uvoza. Cena mleka u EU polako raste, a Bugarski se nada da ukidanje prelevmana neće negativno uticati na proizvodnju mleka u Srbiji. "Ukoliko ukidanje prelevmana počne negativno da utiče, država će ih opet vratiti", kaže Bugarski.

Foto: bigstock.com/budabar


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Prelevmani na mleko Cena mleka Stočarska proizvodnja Asocijacija proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!