Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz svinjetine
  • 27.09.2019. 16:00

Od 1. oktobra ukidanje vakcinacije svinja protiv klasične kuge

Zabrana vakcinacije svinja protiv klasične kuge trebalo bi da počne da se sprovodi u Srbiji za nekoliko dana, odnosno od 1. oktobra. Time bi trebalo da se omogući i izvoz svinjetine iz naše zemlje u zemlje Evropske unije (EU).

Foto: Depositphotos/Rawlik
  • 425
  • 48
  • 0

Do sada je izvoz svinjetine u EU bio moguć samo ukoliko je svinjsko meso bilo u određenoj meri termički obrađeno. Kako bi domaći proizvođači mogli da ostvare odgovarajući profit, izvoz su do sada usmeravali ka zemljama koje nisu u EU i ka Rusiji. Početkom prošlog meseca, Ministarstvo poljoprivrede najavilo je izvoz svinjetine u Kinu bez kvota s polaznom osnovom od 50 tona.

Od 1. oktobra mogućnost izvoza svinjetine u EU

Ukidanje vakcinacije svinja protiv klasične kuge otvara mogućnost za razvoj svinjarstva u Srbiji i za povećanje tova svinja. Prema nezvaničnim procenama, svinjari u Srbiji mogu da utove i više od deset miliona svinja. Međutim, kako navode stručnjaci, u Srbiju se uveze više svinja nego što domaći stočari utove u toku jedne godine.

"Naša zemlja više uveze svinjetine nego što utovi. Prošle godine uvezli smo najviše svinjetine iz EU. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ranije je naša zemlja imala oko 340.000 krmača i utovila oko 2,7 miliona svinja, što je u odnosu na 2017. godinu 4,1 odsto manje," navodi docent s Departmana Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu za stočarstvo dr Dejan Beuković.

Na godišnjem nivou, u Vojvodini se umatiči oko 30.000 grla, navodi Beuković pozivajući se na podatke po kojima je u Vojvodini u poslednjih sedam godina zabeleženo da je više od 200.000 kvalitetnih priplodnih grla umatičeno.

"Ipak, krajnji bilans uspeha kada je u pitanju tehnologija gajenja nam govori da uspešna proizvodnja mora biti s najmanje 21 tovljenikom po krmači godišnje jer samo tako može se očekivati ostvarivanje zarade. Trenutno na mnogo farmi u Srbiji krmače daju 15,5-16 tovljenika godišnje, što je nerentabilno i nekonkurentno u poređenju s evropskim farmama," poručuje Beuković.

Vakcinacija protiv svinjske kuge ukida se od 01. oktobra

U Srbiji moguće utoviti više od deset miliona svinja godišnje

Beuković ocenjuje da je u Srbiji moguće utoviti više od deset miliona svinja ukoliko se pogledaju kapaciteti za proizvodnju svinja. On dodaje da u našoj zemlji postoje i proizvodni kapaciteti za ishranu tolikog broja svinja ističući da za stočnu hranu u Srbiji postoji više od tri miliona tona kukuruza.

"Procenjuje se da u Srbiji postoji oko 40 praznih objekata u kojima je svojevremeno organizovan tov životinja i koji bi ponovo brzo mogli biti u funkciji. Ipak, doći do preko deset miliona svinja podrazumeva dugotrajan sistemski rad," navodi Beuković.

Poručuje da se, ukoliko domaći stočari žele da razviju dobar izvozni sistem i mogućnost za ostvarivanje dobrih prihoda od toga, moraju udružiti i klasterski pristupiti proizvodnji i izvozu.

"Naš farmer izbegava ulazak u ozbiljne asocijacije i međusobna povezivanja, kao i povezivanje s klaničarima i proizvođačima stočne hrane. Uglavnom su nepovezani i neorganizovani, što je velika barijera za ispunjenje ozbiljnih izvoznih ugovorenih kvota," objašnjava Beuković.

Beuković ističe da, u razvoju svinjarstva, značajnu ulogu ima i država koja podsticajnim sredstvima i subvencijama za kvalitetna priplodna grla znatno doprinosi održavanju visokog genetskog potenicjala posebno, ističe, na farmama koje ima zaokružen ciklus proizvodnje, piše Dnevnik.


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Svinjarstvo Izvoz svinja Vakcinacija Ukidanje vakcinacije Dejan Beuković


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.