Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Jaja
 • 16.04.2022. 15:00

Od čega zavisi boja jaja, gde je sneseno najveće, kako otrkiti da li je sveže?

Jaja nemaju mnogo kalorija, a bogata su proteinima i zdravim mastima. Donosimo vam deset zanimljivosti o ovoj visokohranljivoj namirnici.

Foto: Bigstockphoto/VBaleha
 • 177
 • 34
 • 0

Stara narodna kaže - svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje. Jaja nemaju mnogo kalorija, a bogata su proteinima i zdravim mastima. Boja ljuske i veličina nam više govore o rasi kokoške ili vrsti životinje, načinu ishrane i uslova držanja.

Donosimo vam deset zanimljivosti o ovoj visokohranjivoj namirnici:

 1. Na površini ljuske jajeta se može nalaziti čak 17.000 pora.
 2. Kada je žumance obojeno intenzivno žutom to nam ukazuje da je kokoška u ishrani imala mnogo zelene hrane, jasno žuto je odlika ishrane bogate kukuruzom. Bledo žumance potiče od životinja čija se hrana bazira na pšenici i ječmu. Boja ljuske i žumanceta ne utiče na kvalitet.
 3. Rase kokošaka koje nose smeđa jaja zahtevaju više hrane i zbog toga su skuplja.
 4. Sadrže dve trećine preporučene dnevne količine holesterola. Lutein iz jaja sprečava degeneraciju mišića i pojavu katarakte, a holin podstiče normalnu aktivnost ćelija. Žumance sadrži vitamin D.
 5. Potrebno je da prođe od 24 do 26h kako bi se jaje formiralo i da ga kokoška snese. U toku godine rase nosilja daće od 300 do 325 jaja. Kako stare, njihova jaja postaju veća, ali se smanjuje nosivost.
 6. Zabeleženo je da je najveće jaje na svetu snela kokoška po imenu "Harriet" 2010. godine u Velikoj Britaniji, a izmeren je prečnik od neverovatnih 23 cm.
 7. Jaja su proizvod koji se brzo kvari. Jedan dan na sobnoj temperaturi je ekvivalent sedam dana u frižideru. Kako bi utvrdili da li je sveže potrebno ga je staviti u čašu sa vodom. Sveža će potonuti na dno. Sedmodnevna se lagano podižu sa dna, ali im vrh ostaje u kontaktu s dnom. Jaja stara tri sedmice plutaju na sredini čaše odvojena od dna, ali ne izviruju iz vode. Staro koje više nije za konzumaciju, pluta pri površini vode.
 8. Prilikom ležanja na jajima kokoška ih okreće oko 50 puta u toku dana kako se žumance ne bi zalepilo za unutrašnji zid ljuske.
 9. Najčešće konzumiramo kokošija jer one nose više i nisu zaštitnički raspoložene kao druga živina. Pačja jaja sadrže više masti i zbog toga su ukusnija.
 10. Kako bi biste razlikovali sirovo jaje od tvrdo kuvanog jednostavno ga zavrtite na tvrdoj kuhinjskoj površini. Tvrdo kuhana se lako vrte, sirova se ljuljaju.

Povezana stočna vrsta

Živinarstvo

Živinarstvo

Pod živinarstvom prvenstveno podrazumevamo uzgoj kokoši, ćurki, gusaka i pataka. Od živine se dobijaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su i... Više [+]

Tagovi

Jaja Proizvodnja jaja Uskršnje jaje Zanimljivosti o jajima Najveće jaje Boja jaja Hranjivost Živinarstvo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nekome ispred kuće raste cveće a mojim komšijama - ni manje ni više nego lubenica! Život je čudo. :D