Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mleka
  • 14.04.2016. 15:00

Od male i trošne štale do velike proizvodnje mleka

Kako od male štale, sazidane od cigala i blata, stvoriti veliko imanje sa 140 grla goveda? S kakvim problemima se danas suočavaju proizvođači mleka?

  • 966
  • 38
  • 0

Pre dve decenije motiv za pokretanje poljoprivredne proizvodnje bio je da se prežive inflacija i posleratna besparica. Tada nije mogla da se očekuje pomoć u vidu subvencija, a nije bilo ni projekata evropskih fondova koji bi stimulisali mlade ljude da ostanu na selu i bave se poljoprivredom.

Upravo tada je Goran Vasić iz sela Maova počeo da se bavi proizvodnjom mleka. Sve je krenulo u malom objektu sazidanom od cigala i blata. Kao dete siromašnih roditelja, on je počeo bez zemlje, ali polako uz mnogo rada, truda, ali i odricanja. Krava po krava, tele po tele, Vasićevo gazdinstvo je raslo da bi došlo na nivo na kojem se sada nalazi. Farma trenutno ima oko 140 grla goveda i dnevno proizvodi gotovo 1.300 litara mleka.

Uz stočarsku, odnosno mlekarsku proizvodnju, neophodno je da se bavite i ratarstvom da biste obezbedili kvalitetnu stočnu hranu jer je upravo ona presudna za dobijanje kvalitetnog mleka. Naš sagovornik stočnu hranu proizvodi na površini 50 hektara, od čega je 30 u zakupu. Međutim, to ne zadovoljava potrebe ovako obimne stočarske proizvodnje, naročito u teškim godinama kakva je bila prošla.

Koji su najveći problemi ove proizvodnje i kako proizvođači uspevaju da se nose sa njima, u video prilogu, objašnjava poljoprivrednik Goran Vasić:


Tagovi

Poljoprivredna proizvodnja Ratarstvo Proizvodnja mleka Goran Vasić Stočna hrana Farma muznih krava Simentalska rasa Holštajn


Partner