Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šoču
  • 27.07.2020. 18:00

Od ostataka alkoholnog pića šoču prave stočnu hranu: Svinje zdravije, a meso kvalitetnije

Japansko piće šoču (Shōchū) sadrži 25 odsto alkohola, a pravi se od pirinča, ječma, slatkog krompira, heljde i braon šećera. Ponekad se koriste i drugi sastojci poput kestena, susama pa čak i šargarepe.

Foto: JumpStory
  • 276
  • 12
  • 0

Tim profesionalnih pivara i akademski obrazovanih poljoprivrednika iz Japana osmislili su kako da iskoriste ostatke u izradi poznatog alkoholnog pića šoču (Shōchū) za ishrani stoke. Kažu kako je rezultat ukusnija svinjetina i bolji kvalitet mleka i sireva. 

"Kjušu je mesto u zapadnom Japanu, istorijski poznato po izradi ovoga pića, ali i uzgoju svinja. Prvo smo testirali hranu na svojim svinjama, a onda kada smo videli da ima pozitivan učinak, krenuli smo sa plasmanom. Nadamo se kako će ovo zajedničko istraživanje nas sa poljoprivrednih gazdinstava i profesionalnih pivara koristiti lokalnoj zajednici, a i samim farmerima u uzgoju zdravijih životinja“, reko je Jasuhiza Ano, autor istraživačkog rada objavljenog na portalu ScienceDaily.

Sadrži oko 25 odsto alkohola i proizvodi se od pirinča i ječma

Inače šoču sadrži 25 odsto alkohola, a pravi se od pirinča, ječma, slatkog krompira, heljde i braon šećera. Ponekad znaju da koriste i druge sastojke poput kestena, susama pa čak i šargarepe.

Sastojci fermentiraju sa kvascem i na kraju destilišu do određene količine alkohola. Neretko se zna dogoditi i da ima preko 35 odsto, ali samo ako se destilacija obavlja više puta. Takav se najčešće meša s drugim bezalkoholnim pićima.

Farmu krava pretvorili u unosan posao: Od surutke proizvode votku

"Ostatak alkohola nakon destilacije se smatra industrijskim otpadom i često se odlaže na neadekvatan način čime se povećava sadržaj ugljen dioksida u vazduhu. Hranjenjem stoke s ovim ostacima poboljšavamo njihov kvalitet i smanjujemo troškove kako poljoprivrednika tako i proizvođača toga pića", pojašnjava Jasuhiza.

Zdravije životinje i sa manje stresa

Naučnici sa Univerziteta u Tokiju eksperiment su primenili na šest svinja koje su hranili standardnom hranom u kojoj su dodali ostatke destilisanog šočua, osušene mešavine ječma, plesni i kvasca koji su preostali nakon destilacije.

Svinje u dobi od tri do šest meseci u slini su imale veće količine antitela nazvanih IgA, što je ukazalo da ih takav način ishrane održava zdravijim od one standardne. Uz to, životinje su pokazale mnogo manji nivo stresa. 

Na osnovu ostalih sprovedenih studija zaključeno je kako su za to zaslužna dva proteina - leucin i histidinski peptid, koje ovo piće sadrži u izobilju. 

Ukusnija svinjetina

Iako su se istraživači odmah uverili da će manje stresa izazvati i kvalitetnije meso, kako bi to bilo stvarno potvrđeno pozvali su tim stručnjaka za ukus koji su ga "na slepo" probali. 

Oni su takođe, potvrdili kako je meso puno sočnije, boljeg ukusa i mirisa, ali i kvaliteta što je, zaključili su, posledica hemijskih razlika u mesu. Masnoća se topila i na nižim temperaturama što je rezultiralo jako mekanom teksturom, a masnoća je sadržavala veći postotak oleinske kiseline, zdravog LDL kolesterola. 

"Nadamo se da će ovo istraživanje imati pozitivan uticaj ne samo u stočarskoj industriji već i u ugostiteljskim delatnostima“, poručio je profesor Masajoši Kuvahara, direktor Univerziteta u Tokiju, takođe, autor publikacije. 


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Pirinač

Pirinač

Sinonim: - | Engleski naziv: Rice | Latinski naziv: Oryza sativa L.

Pirinač se, kao pšenica i raž, prvenstveno upotrebljava za ishranu ljudi jer je lako svarljiv, blago deluje na sistem za varenje i ne izaziva poteškoće u varenju. Pirinač u... Više [+]

Tagovi

Japan Alkoholno piće Šoču Destilacija Hrana za životinje Ječam Pirinač Svinje Meso Stres


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.