Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavi jezik u Nevesinju
  • 14.09.2016. 18:00

Od "plavog jezika" uginulo preko 100 ovaca

Zbog bolesti "plavog jezika" nadležne službe u Republici Srpskoj su naložile hitnu dezinfekciju i zatvaranje zaraženih životinja u karantin.

Foto: bigstockphoto.com, heebyj
  • 332
  • 35
  • 0

Na području opštine Nevesinje, u Republici Srpskoj, stotinak ovaca je uginulo od bolesti "plavog jezika", dok je nekoliko stotina zaraženo tim virusom. Kako prenosi portal mojahercegovina, nadležne službe su zbog toga naložile dezinfekciju i stavljanje zaraženih životinja u karantin.

Dogovoreno formiranje kriznog štaba

Viši stručni saradnik za veterinarsku epidemiologiju u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske, Darko Despotović, dogovorio je sa predstavnicima opštine Nevesinje naredne korake koji moraju da se preduzmu kako bi se suzbila zaraza, a na sastanku je odlučeno da se formira krizni štab koji bi u krugu 20 kilometara od mesta u kojima je registrovana zaraza evidentirao broj zaraženih životinja, sprečavao njihovo premeštanje u delove u kojima nije registrovana zaraza, sprovodio vakcinaciju, dezinsekciju i brinuo o pravovremenom uklanjanju uginulih životinja na način koji nije štetan po okolinu.

"Neophodno je da policija kontroliše puteve u zaraženim područjima da bi se sprečilo širenje zaraze. Takođe, bilo bi poželjno da se stada ovaca koja se nalaze na ispaši u planinskim delovima ne vraćaju u područja zaraze dok ne nastupi zahlađenje i ne smanji se broj insekata prenosilaca ove bolesti", rekao je Despotović i sugerisao da je neophodno da Veterinarska ambulanta u Nevesinju kontroliše distribuciju mesa u mesare i da se stočna pijaca zatvori do daljnjeg.

Nevesinjski stočari zabrinuti za dalji tok bolesti

Načelnik opštine Nevesinje, Momčilo Šiljegović, izjavio je da bi rebalansom budžeta stočarima trebalo obezbediti sredstva bar za nadoknadu troškova lečenja životinja. Nevesinjski stočari kažu da je u svakom domaćinstvu koje ima ove životinje bar nekoliko njih zaraženo virusom, pa osećaju strah kada je reč o daljem toku bolesti i nadoknadi štete.

Foto: bigstockphoto.com, heebyj


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Stočarstvo Ovce Ovčarstvo Plavi jezik Virus Bolest Lečenje Republika Srpska Nevesinje Darko Despotović Veterinarstvo Momčilo Šiljegović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.