Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Briketi
  • 24.12.2022. 13:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Gospođinci, Žabalj

Od viška stajskog đubriva napravio brikete

Milorad Bajac iz Gospođinaca pronašao je način kako da se reši viška stajskog đubriva i da pritom ostvari zaradu iz toga.

Foto: Zorana Ljubojev
  • 1.533
  • 215
  • 0

Poljoprivredno gazdinstvo "Bajac" u Gospođincima kod Žablja decenijama unazad bavi se proizvodnjom i preradom kravljeg mleka. Na čelu gazdinstva je Milorad Bajac, koji je godinama unazad bio uključen u posao izučio ga od oca i majke.

Proizvodnja sira dugi niz godina

Devedeset odsto proizvodnje usmerili su ka proizvodnji sira, koji proizvode već dugi niz godina. Na farmi Bajac trenutno se nalazi oko 40 grla krava crvenog i crnog holštajna, zatim dvadesetak junica i desetak teladi. Obrađuju oko 75 hektara zemlje na kojoj uzgajaju kururuz, detelinu i raž, koje koriste za ishranu stoke, a osim toga uzgajaju i soju.

Bajac dolazi iz porodice koja dugi niz godina proizvodi sir

"Moja porodica se proizvodnjom sira bavi dugi niz godina. To su najpre radili moji otac i majka, a danas se time bavimo supruga i ja. Inače, na gazdinstvu rade i dva naša sina. Zahvaljujući savremenoj mehanizaciji u koju smo ulagali, uspevamo da izađemo na kraj sa svim obavezama i poslom", kaže Milorad Bajac.

Dnevno proizvedu oko 950 litara mleka, a mali deo toga daju u mlekaru, dok je veći deo namenjen za proizvodnju sira. Asortiman čine rolovani, podliveni i punomasni sir. Svoje proizvode prodaju na Futoškoj pijaci u Novom Sadu, kao i obližnjim restoranima i pekarama.

Tvrdi kravlji sir: Sve traženiji - što zbog ukusa, ali i izgleda

"Ova godina je bila katastrofalna jer nas je pogodila velika suša. Tri četvrtine našeg atara je bio u izuzetno lošem stanju, jedan mali deo je dobio kišu na vreme. Tamo su rezultati bili mnogo bolji. Ali bože moj, glavu gore i idemo dalje. Bilo je i gorih godina pa smo preživeli", veli optimistično naš domaćin i dodaje situaciju je izvuklo zalivanje lucerke i postrnog kukuruza.

Sa briketirnicom zatvorio ciklus

U želji da olakša proizvodnju, Bajac je ove godine kupio briketirnicu za stajsko đubrivo. Sredstva za to je delom obezbedio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo putem konkursa.

"Prethodne godine sam tim putem dobio separator za đubrivo, a sa ovom briketirnicom sam zatvorio ciklus. Dobio sam oko 65 odsto povraćaja sredstava, što je oko milion i četiri stotine hiljada dinara, odnosno investicija je bila preko tri miliona dinara", kaže Bajac.

Zahvaljujući savremenoj mehanizaciji, uspevaju da izađu "na kraj"

On kaže da se tokom proizvodnje, na mesečnom nivou pojavilo oko 200 tona viška tečnog stajskog đubriva, koje je bilo problematično odložiti, naročito u periodu od januara do marta. To da je, kaže, podstaklo da investira u briketirnicu. U povrtarskoj proizvodnji naročito se traže briketi stajskog đubriva, a koriste se i u ratarstvu.

"Mislim da se briketi stajskog đubriva uglavnom uvoze iz Italije. Plan nam je veći deo koji proizvedemo zahvaljujući tom višku koji imamo, prodamo. Ako ne uspemo u tome, bacićemo na naše njive. Ipak, imamo dosta prijatelja koji se bave povrtarskom proizvodnjom koji su izrazili zainteresovanost za to, pa videćemo."

Kada je reč o mlečnom govedarstvu, velika je olakšica automatizovati što više procesa u ovoj proizvodnji, tvrdi ovaj poljoprivrednik iz Gospođinaca. On planira da u narednom periodu nabavi još dvadesetak muznih grla i proširi proizvodnju. Za to će biti potrebno izgraditi i opremiti novu štalu. Porodica Bajac se nada da će ukoliko se upusti u taj poduhvat, imati podršku Pokrajine.


Tagovi

Milorad bajac Briketi od stajskog đubriva Mlečno govedarstvo Stajsko đubrivo Separator za đubrivo Briketirnica


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.