Pretraživanje tekstova
Ocene kondicije kreću se od 0 do 5 - nula označava vrlo mršava grla, a pet veoma debela.
Telesna kondicija ovaca, jednostavnije rečeno, predstavlja činjenicu da li su grla previše debela ili mršava. Ona se može pratiti u svakoj fazi ciklusa proizvodnog života.
Između rasa i jedinki u jednom stadu postoji veliko variranje kada je reč o masi, visini i opštoj razvijenosti grla. Zbog toga je veoma važno da se izvrši pravilna ocena telesne kondicije.
Тelesna masa ovaca menja se tokom godine, sa fazom proizvodnje.
"Potrebe za hranom su najmanje kod ovaca dok su u fazi održanja, potom se postepeno povećavaju tokom rane i kasne sjagnjenosti, a najveće su tokom laktacije", kaže Slavica Petrović iz PSS Valjevo.
Odluke koje utiču na ishranu donose se u tri karakteristične faze:
Najbolji pokazatelj kondicije grla je razvijenost mišića i masnog tkiva iznad i oko kičmenih pršljenova u slabinskom regionu.
"Slabinski pršljenovi imaju i vertikalne koštane izrasline, kao i kratke poprečne nastavke. Opipavanjem ovog predela, a posebno poprečnih i trnastih nastavaka, vrši se ocena telesne kondicije", otkriva Petrovićeva.
Ocene kondicije kreću se od 0 do 5 - nula označava vrlo mršava grla, a pet veoma debela. Najveća i najmanja ocena nisu poželjne, a idealna je od 2,5 do 3,5 u momentu jagnjenja.
Foto: Hudolin Vjekoslav
Izvori
Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije
Tagovi
Ovce Ishrana ovaca Ocena kondicije Telesna kondicija
Autorka
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Selo Vodice kraj Prokuplja