Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 09.02.2024. 10:30
  • Mačvanski okrug, Bogatić

Ogromna šteta: Zbog afričke kuge ispražnjena farma u Bogatiću

Posle Banovog Polja gde je krajem januara prijavljen drugi slučaj afričke kuge svinja u opštini Bogatić, novo žarište u Bogatiću je veoma zabrinulo stočare zbog mogućeg daljeg širenja i posledica.

Foto: Depositphoto/dusanpetkovic
  • 247
  • 35
  • 2

Na farmi u Bogatiću, registrovana je afrička kuga svinja, a ekipe Veterinarskog specijalističkog instituta obavile su eutanaziju i dezinfekciju kako bi sanirali novo žarište. Vlasniku će štetu da nadoknadi država, prenosi Mačvapress.

Posle Banovog Polja gde je krajem januara prijavljen drugi slučaj afričke kuge svinja u opštini Bogatić, novo žarište u Bogatiću je veoma zabrinulo stočare zbog mogućeg daljeg širenja i posledica koje će imati u narednom periodu.

Afrička kuga svinja potvrđena kod Bogatića: Eutanazirano oko 300 grla

Afričkom kugom na ovoj farmi zaraženo je 38 krmača, 46 tovljenika težine između 90 i 130 kilograma, 41 prase i četiri nerasta.

Vlasnicima farmi je izdato upozorenje da pojačaju preventivne mere zaštite (foto: Mačvapress)

Virus afričke kuge svinja duže vremena je prisutan na obodu Mačve, a područje sa najvećim brojem svinja, po procenama između 250 i 300.000 odolevalo je širenju zaraze.

Zbog velike opasnosti, vlasnicima farmi je izdato upozorenje da pojačaju preventivne mere zaštite prasilišta i tovilišta. To se, pre svega, odnosi na biosigurnosne mere. Na ulazu u ekonomske delove domaćinstva treba postaviti dezinfekcione barijere i zabraniti ulazak na farmu.


Tagovi

Afrička kuga svinja Bogatić Farma svinja Preventivne mere Pojačane preventivne mere


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva