Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinsko stočarstvo
  • 07.07.2022. 18:00

Oko 50.000 mlečnih krava u Ukrajini uginulo od gladi, žeđi, bolesti, granatiranja - biće ih još

Zavisno od toka borbi i daljem razvoju situacije na okupiranim područjima, gubici na kraju godine mogli bi premašiti i 100.000 muznih grla. Neće biti dovoljno hrane za sve pa će neku morati eutanazirati.

Foto: Depositphotos/ Irrmago (ilustracija)
  • 1.586
  • 875
  • 0

Prema procenama ukrajinskog udruženja proizvođača mleka (AVM), Ukrajina je izgubila oko 50.000 mlečnih krava već u prva tri meseca od početka ruske agresije. Procenjeni gubitak je 136 miliona dolara.

Prema rečima direktorice AVM-a Ane Lavrenjuk, za strana.today, životinje su uginule ne samo zbog aktivnog ratovanja, već i zbog pokvarene hrane, gladi, žeđi, neprikladnog smeštaja ili nedostatka veterinarske nege. Lavrenjuk se boji da će do kraja godine uginuti još 20.000 krava. Zavisno od toka borbi koje se u toj zemlji odvijaju više od četiri meseca i daljem razvoju situacije na okupiranim područjima, gubici na kraju godine mogli bi premašiti i 100.000 muznih grla, smatra. 

Napomenula je kako svakodnevno u Udruženje stižu vesti o uginuću krava. Takođe, često se događaju i raketiranja silosa za stočnu hranu. Ukrajinski stočar Kis Huizinga često na društvenim mrežama izveštava o stanju na terenu. 

Stoka stradala od gelera

Kaže kako dolaze informacije iz regije Harkov da je državno preduzeće "Kutuzovka Eksperimental Farm" izgubilo 400 krava posle granatiranja. Nedelju dana ranije objavljeno je da je kompanija Gusar izgubila 500 krava. Pre desetak dana se govorilo o granatiranju regije Sumi gde je oštećeno jedno od najboljih preduzeća u zajednici Hlukiv, koje je među prvih 10 u Ukrajini po proizvodnji i prinosu mleka.

"Doletela je raketa, ali nije eksplodirala. Ali u blizini su bile snažne eksplozije, pa je stoka stradala od gelera", ispričala je Lavrenjuk.

Osim toga, zbog smanjenja sposobnosti preduzeća da se brinu o svojim životinjama u regijama Harkov, Mikolajev, Herson i Zaporožje, moguće je da će neke od krava morati da budu eutanazirane. 

Neće biti hrane za svu stoku

Lavrenjukova otkriva najgori scenario i kako kaže, poslednju opciju, a to je da postoji i rizik da preduzeća neće imati vremena pripremiti dovoljno hrane za stoku i da će biti prisiljeni ubiti neke od krava kako bi preostala hrana bila dovoljna za one koje ostanu.

"To je veliki gubitak ulaganja, kao i gubitak godina rada na razvoju ukrajinske mlečne industrije", dodaje.

Gotovo 42 odsto ukupne količine mleka proizvodi se u deset oblasti koje su trenutno kompletno ili većim delom u zoni borbe i okupacije. 

U tim regijama proizvodnja je pala za pola. Budući da ni proizvodni uslovi na zapadu zemlje nisu optimalni, Lavrenjuk pretpostavlja da bi ove godine zalihe mleka za industrijsku preradu u delu zemlje koji kontroliše Kijev mogle pasti na oko dva miliona tona. Prethodne je godine ta zemlja proizvela 4,75 miliona tona. 


Tagovi

Ubijena stoka Raketirana farma Krave u Ukrajini Ukrajinsko stočarstvo Kis Huizinga Ana Lavrenjuk


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.