Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mali stočar
  • 19.01.2019. 16:30

On ima 9 godina i svu ušteđevinu ulaže u stado ovaca i koza

Vredni i skromni dečak Amer Ibrahimović planira da postane najveći stočar u svom kraju. Šta god da dobije za rođendan, praznike i slične prilike, on sprema u kasu. 

Foto: Bigstockphoto/hikrcn
  • 712
  • 169
  • 0

"Radije kupuje ovce nego igračke", bila je uvodna ečenicu priloga TV emisije Provjerno, a nastavak koji je usledio otkrio je čudesnog dečaka. Amer Ibrahimović iz Pobuđa, u blizini Srebrenice, Republika Srpska, ima samo devet godina i već 24 ovce, šest koza, jedno tele, mačka Brku i psa Bobija. 

Ovaj neverovatan dečak s jedne strane svojom detinjom nevinošću, a s druge neverojatnom odgovornošću, ostavlja bez daha. Njegov san je da postae najveći i napoznatiji stočar na ovim prostorima. Pa tako, dok druga deca od roditelja traže igračke i vreme gube igrajući igrice, on kupuje jagnjad. I to svojim novcem. Što god dobije za rođendan, praznike i slične prilike, on sprema u kasu. 

Kupio osam ovaca

Priča kako je jednom prilikom finansijski hteo da pomogne roditeljima, Ibrahimu i Bahiri, te je istresao novce iz svoje kase. Oni su ostali u čudu jer nisu znali da on svaku marku sprema. Izbrojali su 300 maraka, ali nisu ih uzeli. Tada je počela Amerova priča s ovcama. Jedna ovca košta 50 maraka, a on ih je za početak kupio osam i othranio na bočicu. 

Dečak u svemu pomaže roditeljima

Njegova porodica živi od poljoprivrede, a Amer im u svemu pomaže. Otac priča da cele letnje praznike provede sa njima na polju, a čim dođe iz škole, gde je odličan učenik, odlazi svojoj stoci. Zna Amer jako dobro da mora dobro da uči, kako bi bio i uspešan u poslu. Roditelji su ponosni i na njegov školski uspeh, a još i više na njegove velike planove.

"Mi ćemo malo više brinuti oko ovaca dok on ide u školu, oko stada, da bi on mogao postići sve. Ja sam presrećna majka. On je izuzetno pametan, moj štediša, vredan, voli da štedi, ne voli puno da se razbacuje", govori Bahira Ibrahimović, Amerova majka.

Ovih dana je bio na školskim praznicima i u potpunosti se posvetio svom malom stadu. Naime, nakon prvih osam, dobio je ostatak novca kao donaciju, a i koze, pa je stado proširio

Sam finansira gradnju staje za ovce

Amer pomaže i u građevinskim radovima. Trenutno gradi staju koju sam finansira. Zna da mu roditelji ne mogu priuštiti mnogo, pa ništa od uobičajenih stvari koje bi jedan devetogodišnjak želeo ni ne traži. A za ono što želi, brine se sam. Ne samo da želi da ostvari svoje snove, nego i da osigura da njegovi roditelji ne moraju mukotrpno da rade

Njegov otac, Ibrahim Ibrahimović priča kako im je letos, po velikoj vrućini, pomagao oko sena. Seli su da malo odmore u hlad, a onda je Amer rekao: "Kada ja budem stočar, imaćemo svu mehanizaciju, a vas dvoje ćete sediti u hladu i sve samo nadgledati".

Ne boji se rada i ima viši cilj

Amer svoje ovce hrani i usput im tepa. Zove ih svojim čudima. Voli on da zaigra i fudbal, ali u blizini i nema mnogo dece, pa je to retko. Ipak, on ne mari za to. Njive njegove porodice i domaće životinje njemu su sve. Ovde provodi sve školske praznike i ne razmišlja kako bi svoju reku zamenio ponekad za odmor na moru.

Njegovi roditelji ne traže ničiju pomoć, trude se još više kako bi svom sinu mogli da ispune želju, od koje su i oni zanemili od ponosa. Teško je poverovati da imate tako posebno i drugačije dete, koje se ne boji rada, koje ima viši cilj, nesebično i vredno, koje može biti primer i mnogo starijima.


Tagovi

Amer Ibrahimović Dečak Ovce Pobuđe


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.