Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest poljoprivrednika
  • 05.04.2016. 09:00

Optužuju trgovačke lance za utaju poreza

Protest poljoprivrednika u Mađarskoj: traži se analiza tržišta! Zašto uvozni proizvodi imaju prednost u odnosu na domaće?

Foto: blackboard
  • 132
  • 6
  • 0

"Ako ne čujete naše glasove, otići ćemo u propast!", moglo se juče čuti na ulicama Budimpešte, prema pisanju Agroinform-a. Proizvođači mleka su i u susednoj Mađarskoj doterani do ivice opstanka proizvodnje.

Poljoprivrednici su preko Sečenji lančanog mosta došli do sedišta mađarske Nacionalne Poreske i Carinske uprave NAV, gde su predali peticiju kojom traže od institucija ozbiljne mere. Proizvodnja mleka je ispod granice profitabilne proizvodnje te su stoga proizvođači kao i u mnogim drugim zemljama prisiljeni da mlečne krave šalju na klanje. Zbog visokih cena stočne hrane i smanjene mogućnosti ishrane stoke, krave daju sve manje mleka.

Utaja poreza i jeftin uvoz

Mađarski poljoprivrednici optužuju trgovačke lance za utaju poreza. Proizvođači se suočavaju s najezdom jeftinih uvoznih mlečnih proizvoda upitnog kvaliteta na domaćem tržištu, dok njihovi proizvodi ne pronalaze put do domaćih lokalnih kupaca, što je veliki apsurd.

Poreska provera i provera bezbednosti hrane u trgovačkim lancima

U peticiji se traži da Kancelarija za bezbednost nacionalne hrane NEBIH, i Poreska uprava naprave retrospektivnu analizu domaćeg tržišta u zadnjih pet godina, a posebno za kompanije odnosno trgovačke lance koji uvoze jeftine proizvode. Zanima ih i da li su kompanije plaćale poreze te očekuju povlačenje nekvalitetnih proizvoda sa mađarskog tržišta. Poznato je 18 slučajeva utaje poreza u mlečnoj industriji koji su procesuirani i putem sudskih institucija (u vrednosti od 47 miliona dolara).

Foto: blackboard1965/bigstockphoto.com


Tagovi

Protest Protest poljoprivrednika Mađarski poljoprivrednici Trgovački lanci Utaja poreza Uvoz mleka


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D