Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj mangulica
  • 12.12.2015. 12:00

Organskom farmom do zdravijeg života

Dragiša Pajić iz mesta Konatice uzgojem mangulica počeo je da se bavi iz zdravstvenih razloga, danas je ovaj vredni domaćin vlasnik farme i jedan od najvećih uzgajivača mangulica u posavskom kraju.

  • 2.021
  • 328
  • 0

U selu Konatice, na farmi mangulica pod nazivom "Peštanski mir", na imanju Dragiše Pajića ovih dana se mogla zateći prava radna atmosfera, tope se čvraci, seče, a i peče meso, na stolovima slanina, sprema se kobasica, i to sve od mangulice. Dragiša Pajić domaćin i vlasnik farme uzgojem mangulica počeo je da se bavi pre devet godina i to najviše zbog zdravstvenih problema.

"Tridesetak godina sam radio kao autoprevoznik i zbog bolesti, doktor mi je savetovao da počnem da se bavim uzgojem mangulica, jer svoj život nisam mogao zamisliti bez mesa, tada sam rešio da preokrenem sve. Kupio sam dva praseta mangulica, jedno poreklom iz Mađarske, a drugo sa rumunskim pedigreom, vratio sam se na svojih dvadeset i osam hektara zemlje i stvorio farmu zapostavljajući sve dogme zvanične medicine", ističe domaćin i dodaje da je na sebi proverio koliko je mast zdravija od ulja.

Organski način uzgoja svinja

Peštanski mir
Proizvodi sa farme "Peštanski mir"

"Mast koju proizvodim na mojoj farmi je organska mast, jer svoje svinje držim u šumi, one su puštene i 80% hrane one uzimaju iz prirode, sa 20% ih dohranjujem belim, domaćim kukuruzom, bundevama, tikvicama, krastavcima, tu su prisutne i dudinje, kao i sezonsko voće i to sve proizvodim na svojim njivama, u organskoj proizvodnji, sve je bez hemije", ističe Dragiša Pajić.

Proizvodi sa farme "Peštanski mir" stižu u Italiju, Španiju, Portugaliju, Nemačku i Austriju, a na farmi je pre poplave bilo 180 mangulica, sada se Dragiša bori da povrati brojku. Trenutno ih ima oko sto komada, sa malim prasićima. Pajić na svojim njivama proizvodi i kukuruz takozvani zuban, od koga pravi projino brašno. Domaćin ističe da su veoma bitni i uslovi u kojima se mangulice odgajaju. "To su takozvani kaljavi, prirodni uslovi u kojima žive mangulice, one nemaju miris karakterističan za druge vrste svinja, jer se hrane kukuruzom. Takođe je veoma bitno odvojiti određene krmače i veprove da ne bi došlo do ukrštanja krvi i mutacije prasića. Na četiri mesta, zbog četiri nerasta je bitno odvojiti određene krmače nazimice da bi dobili zdravo potomstvo", zaključuje domaćin.

Na svinjokolju samo najbolji majstori

Kobasica od mangulice
Kobasica od mangulice

I na ovom svinjokolju okupio je domaćin dobru ekipu i majstora za kobasice sa kojim je učestvovao na takmičenjima u četrnaest zemalja, doveo je iz Mačvanske Mitrovice, a u pravljenu švargla i kobasica od mangulica domaćin i njegov prijatelj Đorđe Belomarković, nekoliko puta osvajali su prvo mesto.

Na ovoj farmi je zabranjena upotreba veštačkih đubriva, "samo prirodno i domaće proizvodnje", preporučuje Dragiša Pajić, koji je u selu pronašao lek.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Mangulice Farma Peštanski mir Dragiša Pajić Organska proizvodnja Kukuruz Veprovi Krmače Prasići Svinjokolj Slanina Meso Švargla


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.