Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mobilni svinjac
  • 20.09.2021. 07:30

Osmislili mobilni svinjac - programiran je i sam se kreće po pašnjaku

Reč je o staji koja štiti svinje od spoljnih uticaja, snabdevaju ih vodom i hranom te se postupno kreće po pašnjaku kako bi svaki dan imale novu podlogu.

Foto: Facebook/Ukkö Robotics
  • 344
  • 68
  • 0

Kanadski tehnolog Danijel Badjou iz kompanije "Ukkö Robotic" dizajnirao je mobilni svinjac. Kako piše Pig progress, reč je o staji koja štiti životinje od spoljnih uticaja, snabdeva ih vodom i hranom te se postupno kreće po pašnjaku kako bi životinje svakodnevno imale novu podlogu i travu. Osim toga, vlasnik u njemu može da kontroliše i provetravanje.

Nakon više od dve godine njegovog testiranja na matičnoj farmu u Manitobi, inovator je zaključio da se može koristiti i na manjim gazdinstvima. Tokom istraživanja zapaženo je da svinje manje napadaju jedna drugu i ne grizu repove.  

Može primiti do 50 svinja

Ovi mobilni objekti dolaze u različitim veličinama. Najveći su kapaciteta za oko 50 svinja, zavisno od željenog broja grla. Jedinicama je za rad i kretanje potrebno najmanje 2,8 hektara pašnjaka. Zavisno od veličine, u svakoj se može skladištiti hrana i voda za oko pet do sedam dana. Inovatori ističu da se dostava hrane i vode može obaviti terenskim pik-ap vozilima.

Staje se mogu programirati za kretanje različitim brzinama, zavisno od toga koliko je stoke, terenu i stanju pašnjaka. Svaki se dan pomeraju u prostoru na oko dva do devet metara. Potpuno su automatizovane, a jedinice same prepoznaju kada su stigle do kraja pašnjaka i automatski će se okrenuti.

Svinjci imaju solarno punjenje sa kapacitetom baterije dovoljnim za rad do pet dana bez sunca. Dizajnirani su tako da mogu da rade čak i za vreme oštrih zima u severnim predelima Kanade poput Manitobe.

Ravnomernim premeštanjem životinja na pašnjaku smanjuje se prekomerna ispaša i đubrenje, napominju inovatori spomenute firme. Prema njima, to doprinosi zdravlju zemljišta i omogućava farmerima da usvoje dobru poljoprivrednu praksu sa manje radne snage. Takođe, omogućava im da eksperimentišu sa različitim travama i pokrovnim usevima.

Osim toga, ova firma u ponudi ima i robotsku staju za piliće. Pogledajte kako ona izgleda: 


Tagovi

Mobilni svinjac Kanadski izum Pašnjak Daniel Badiou Mobilna staja Ispaša


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.