Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Valiska ovca
  • 06.06.2018. 18:15

Ovca sa crnom glavom nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Valiska ovca se uzgaja zbog vune i mesa, ali ih zbog njihove naravi mnogi smatraju kućnim ljubimcima.

Foto: Valais blacknose sheep society
  • 5.845
  • 202
  • 0

Valiska ovca ili vale ovca jedna je od onih na koju ne možete da budete ravnodušni - nekima su simpatične, a neki ih se plaše. One imaju potpuno crnu glavu, a i muška i ženska grla imaju uvijene rogove. Veoma ih je teško razlikovati. Ovnovi nemaju rep, dok se kod ovaca javljaju. Vuna je bela i ravnomerno pokriva celo telo. Dolaze iz jugozapadne Švajcarske, pa im oštra klima na visokim planinama najviše i odgovara. Smatra se da ih je trenutno više od 13.000. 

Ovce snažne konstitucije i lepe vune

Odrasli ovnovi teže od 80 kg do 125 kg, a visoki su između 75 cm i 83 cm. Ovce su teške između 70 kg i 90 kg, sa visinom između 72 cm i 78 cm. Imaju kratak, mišićav vrat, široko čelo i usta, srednje uši i rimski nos. Grudi su široke, a prednje noge široko postavljene. To su jake životinje, snažne konstitucije i veoma izdržljive. Vuna dostiže dužinu od 10 cm, za šta joj je potrebno pet do šest meseci. Ovce je potrebno šišati dva puta godišnje. Daju 1.6 jagnje godišnje. 

Ovce
Valiske ovce su jake životinje, snažne kontitucije i veoma izdržljive.

Uzgajaju ih i kao kućne ljubimce

Ova rasa se prvi put pominje u XV veku, ali je tek 1963. prepoznat kao zasebna rasa. Uzgajaju se zbog vune i mesa. Valiske ovce su mirne prirode i prijateljski nastrojene. Vole da se maze, a moguće ih je i dresirati. Zbog ovih osobina mnogi ih uzgajaju i kao ljubimce.  Ove godine, od 24. do 25. avgusta održava se takmičenje za najlepšu vale ovcu i to u Velikoj Britaniji, gde postoji i udruženje, koje teži da ova rasa bude zastupljenija na njihovoj teritoriji. Osnovani su 2015. godine. 

Izvor: Wikipedia, Valais blacknose sheep society


Tagovi

Valiska ovca Vale ovca Švajcarska Ovce crne glave


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.