Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinje ili ovce
  • 18.03.2016. 08:00

Ovčarstvo isplativije od svinjarstva

Otkupna cena tovljenika je izuzetno niska, zbog čega je veliki broj poljoprivrednih proizvođača nezadovoljan. Sa druge strane ovčarstvo postaje sve privlačnije. Računicu u jednoj i drugoj proizvodnji predstavlja nam Petar Stojinović.

  • 1.547
  • 157
  • 0

Poljoprivrednici koji se bave tovom svinja već duže vreme nisu zadovoljni otkupnom cenom tovljenika, čak i kada stočnu hranu proizvode na sopstvenom gazdinstvu. Sa druge strane, zbog solidne zarade, ovčarstvo je sve privlačnije poljoprivrednicima.

Iz iskustva - svinjarstvo je nerentabilno

Iskustvo svoje porodice u jednoj i drugoj grani stočarstva prenosi nam Petar Stojinović iz sela Čokešina kod Loznice. "Na gazdinstvu imamo 10 tovljenika, dve krmače i 20 ovaca rase Virtemberg koja nisu umatičena. Na površini od oko 10ha gajimo razne vrste useva: kukuruz, pšenicu, soju, livadsku travu. Naše iskustvo pokazuje da je svinjarstvo nerentabilno. U ovom momentu se više isplati prodati deset jagnjadi, nego deset tovljenika", na početku razgovora objašnjava Stojinović. Poslove na gazdinstvu najvećim delom obavlja Petrov otac Aleksandar, a povremeno plaćaju radnike.

Kod poređenja tova svinja i gajenja ovaca, računica je prosta

Stočna hrana koju proizvode premašuje potrebe domaćinstva, tako da je jedan deo namenjen prodaji. Petar objašnjava da imaju dugogodišnju praksu da kukuruz prodaju na jesen, nakon berbe, a jedan deo ostave za svoje potrebe. Kukuruz prodaju direktno poljoprivrednicima koji se bave stočarstvom. Kako naš sagovornik kaže, kada se uporede tov svinja i gajenje ovaca, računica je prosta: "Cena tovljenika je 115din/kg. Deset tovljenika, koji u proseku imaju po 100 kg prodajemo za 115.000 dinara. Troškovi proizvodnje su veoma visoki pa čak i kada sam proizvodiš hranu i ne uračunaš uloženi rad. Za deset tovljenika potrebno je između 5 i 6t kukuruza, što iznosi oko 90.000 dinara, plus 30.000 dinara za dopunske smeše. Zarada je minimalna, čak i za proizvođače koji imaju više grla."

Ovčarstvo isplativije, ali uz uslov ispaše

Prema rečima našeg sagovornika u prethodnom periodu cena jagnjadi je iznosila oko 280din/kg, ali je u poslednje vreme pala. Trenutna cena kreće se u intervalu od 200 do 220din/kg. Za ovčarsku proizvodnju je potrebno manje inputa, jer veći deo godine, od ranog proleća do sredine oktobra provode na ispaši. Njegovo iskustvo pokazuje da, ko ima ovakve mogućnosti za držanje ovaca može ostvariti zaradu. Osim toga, prednosti su zdravija jagnjad i bolji kvalitet mesa.

Na kraju razgovora Petar zaključuje da se i u poljoprivrednoj proizvodnji moraju pratiti trendovi koji postoje na tržištu. On dodaje još i da se drugi proizvođači možda neće složiti da je ovčarstvo isplativije, ali napominje da se zarada može ostvariti samo ako postoje uslovi za ispašu.

Foto:Simović Đorđe


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Ovce Virtemberg Svinje Otkup Ovčarstvo Petar Stojinović Tovljenici Stočna hrana Cena jagnjadi


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".