Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virtemberg ovce
  • 16.08.2017. 16:00

Ovčarstvo - put do novca

Branko Matić iz sela Klupci smatra da je ovčarstvo način da se brzo dođe do novca. Ipak, ljubav koju gaji prema ovim životinjama je još jedan motiv koji ga održava u ovoj proizvodnji.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 2.662
  • 212
  • 0

Porodica Matić iz sela Klupci kod Loznice bavi se ovčarstvom. Počeli su sa četiri virtemberg ovce, koje su ojagnjile šestoro jagnjadi.

"Brzo se dođe do para. Ovce se dva puta jagnje godišnje, a koštaju 300 dinara po kili, a one preko 50 kila su 280. Jalovke idu po 150 dinara, a one koje nisu umatičene po 200 dinara. Začas zatrebaš pare, isteraš jagnje, prodaš i to je to", kaže Branko Matić.

Jedini problem - ulični psi

Seno, kukurz i ječam samleveni su u prekrupi i koriste se kao hrana. Izvode ih i na ispašu, za kvalitetnu ishranu. Prodaja je garantovana, a koze, koje takođe uzgajaju, podmiruju potrebe za mlekom i sirom, koji prave za ličnu upotrebu.

Branko kaže da nema mnogo ulaganja, ali da je veoma važno održavati higijenu. Muku imaju sa uličnim psima, koji kolju stoku. Nadoknadu od štete koju je imao 2015. godine, još uvek nije dobio.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Ovce Virtemberg Branko Matić Klupci


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u