Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Il de frans
  • 08.03.2017. 17:00

Ovčarstvo rentabilno u Srbiji

U Srbiji ima milion i 700.000 ovaca. Uloženi novac može se vratiti već posle prve godine, a banke daju kredite za ovaj posao. Umesto da bude frizer, Dragan Dimitrijević iz Porodina okrenuo se ovčarstvu.

Foto: Print Screen / You Tube
  • 5.708
  • 271
  • 0

Umesto da bude frizer, Dragan Dimitrijević iz Porodina okrenuo se ovčarstvu. Il de frans gaji za dalju prodaju i priplod. Sve je počelo tako što je ćerka za svoj drugi rođendan dobila žensko jagnje.

"Dvoumio sam se između kozarstva i ovčarstva. Opredelio sam se za il de frans, jer je rentabilna i dobra ovca. Pre dve godine sam krenuo i sada imamo objekat za kapacitet od 60 do 70 ovaca", kaže Dimitrijević.

Veliki prirast

Il de frans nije za velike ispaše, što ovom domaćinu odgovara. Ima veliki prirast, radman mesa je veliki, a plodnost je 1,4 ili 1,5.

Opština Žabare kupila je pet umatičenih priplodnih ovnova rase virtemberg, kao i tri ovna il de frans. Žele da pomognu stočarima, a ovi muški priplodnjaci idu na najkvalitetnije plotkinje. U trećoj generaciji dobiće se grla sa HB brojem - umаtičena grla.

Dimitrijević namerava da svoje ovce drži na slobodnoj paši, zbog bolje kondicije i boljeg zdravstveng stanja. Izazov je nabavka dobrog ovna.

"Problem su finansije, mada sada to i nije tako kao ranije, jer sad u Srbiji imamo uvežene sveže krvi priplodnog materijala, prvu reprodkuciju", objašnjava ovaj ovčar.

Isplativost ovčarstva

Dodaje da je zadovoljan cenama, s obzirom na uslove. Muško jagnje prodaje od 200 do 300 evra za priplod, a žensku jagnjad ne prodaje. Na liniji klanja cena je 300 dinara po kilogramu. Smatra sa se ovčarstvo isplati, posebno za onog ko ima sopstvenu proizvodnju hrane.

U Srbiji ima milion i 700.000 ovaca. Uloženi novac može se vratiti već posle prve godine, a banke daju kredite za ovaj posao.

Foto: Print Screen / You Tube


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Ovčarstvo Porodin Priplod Opština Žabare Dragan Dimitrijević


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner