Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kembridž
  • 27.03.2018. 16:15

Ovce umeju da razlikuju lica

Nova studija britanskog univerziteta Kembridž pokazala je da ovce mogu da prepoznaju i razlikuju lica!

Foto: Pixabay / Skitterphoto
  • 344
  • 89
  • 0

Nova studija britanskog univerziteta Kembridž pokazala je da ovce mogu da prepoznaju i razlikuju lica! Tako su u okviru projekta "Ovce prepoznaju poznata i nepoznata ljudska lica iz dvodimenzionalnih slika" uspele da prepoznaju lice Baraka Obame (Barack Obama), Džejka Džilenhola (Jake Gillenhaal), Eme Votson (Emma Vatson) i drugih. 

Ako prepoznaju lice - dobiju nagradu

Osam ovaca obučavano je da prepoznaju poznate ličnosti na osnovu portreta prikazanih na ekranima računara. Prilično brzo su shvatile da će dobiti nagradu, odnosno hranu, ukoliko izaberu odgovarajuću fotografiju, tako što će preći preko infracrvenog zraka. Ukoliko pogreše, oglasio bi se zvučni signal i ostale bi bez svoje poslastice. 

Rezultat je bio takav da su ovce uspele da prepoznaju lica poznatih ličnosti, među nepoznatim licima, osam od deset puta. Uspele su da ih prepoznaju ukoliko su lica bila pod uglom, što je do sada viđeno samo kod ljudi. Imale su nešto manji uspeh - bile su precizne 15%, slično rezultatu koji ostvaruju ljudi.

Ovce mogu da pomognu u istraživanju bolesti

"Studija je pokazala da ovce imaju neke osobine, koje se mogu porediti sa ljudima i majmunima. Mogu da nam pomognu u proučavanju Pakinsonove i Hantigtonove bolesti, samo je potrebno dobro istražiti njihov mozak i način na koji razlikuju lica", rekla je profesorka Dženi Morton (Jenny Morton), a prenosi modern farmer.

U videu pogledajte kako je izgledao eksperiment:

Video izvor: Cambridge University


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Ovce Kembridž Prepoznavanje lica Jenny Morton


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.