Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena stoke
  • 20.12.2023. 12:00

Pad cene priplodnih krava, prasad i jagnjad sve skuplja

Tovni bikovi preko pola tone bili su 360 din/kg, tovne svinje od 300 do 350, jagnjad od 470 do 580 u zavisnosti od okruga.

Foto: Depositphoto/vladacanon
  • 383
  • 88
  • 0

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu došlo je do pada prodajne cene priplodnih krava, pošto je u sedmici za nama dominirao iznos od 200.000 dinara po grlu. U prodaji je bilo nekoliko grla ove kategorije goveda. Dominantna cena teladi bila je malo preko 700 din/kg protekle sedmice na stočnoj pijaci u Kraljevu, kao i prethodne sedmice. Nije bilo promena cena ni kod ostalih kategorija goveda, navodi se u izveštaju Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije.

Dominantna otkupna cena tovnih bikova, SM rase, telesne mase preko 500 kilograma, iznosila je 360 din/kg u klanicama na području nišavskog regiona uz prosečnu ponudu i slab obim otkupa.

Za prasad do 25 kig 650 din/kg

Dominantna otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma dostigla je iznos od 650 din/kg u klanicama na području podrinjskog regiona. Otkupne cene tovnih svinja i krmača za klanje nisu se bitnije menjale u odnosu na prethodni period.

Tovne svinje cenile su se od 300 do 350 din/kg

Dominantna prodajna cena prasadi telesne mase do 15 kilograma dostigla je iznos od 650 din/kg, dok je u kategoriji grla od 16 do 25 kilograma dominirao iznos od 550 din/kg na stočnoj pijaci u Čačku. Za tovne svinje su kupci trebalo da izdvoje od 300 do 350 din/kg u zavisnosti od kategorije. Kod krmača za klanje je dominirao iznos od 250 din/kg.

Pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma evidentiran je u klanicama na podrčju Šapca i okolnih mesta, pošto je protekle nedelje dominirao iznos od 580 din/kg.

U Šumadiji poskupela jagnjad

Otkupna cena jagnjadi u klanicama na području mačvanskog regiona dostigla je maksimalni iznos za ovu kategoriju ovaca od kada postoji STIPS. Dominirao je znos od 580 din/kg. Izostala je ponuda ostalih kategorija ovaca. U klanicama na području šumadijskog regiona zabeležen je rast otkupne cene jagnjadi na 470 din/kg i pad cena ovaca na 180 din/kg. Slična je bila situacija i na stočnoj pijaci u Kragujevcu, jer je evidentiran rast prodajne cene jagnjadi na dominantnih 470 din/kg i pad cene ovaca na dominantnih 180 din/kg.

Vrlo slaba ponuda jagnjadi na pijaci žive stoke u Nišu protekle je sedmice uslovila da dominira cena od 500 din/kg. Prodaja grla bila je, takođe, dosta slaba. Dominantna cena jagnjadi iznosila je 480 din/kg na pijaci žive stoke u Smederevu, gde su potencijalni kupci šilježad trebalo da izdvoje 300 din/kg, a ovce 260 din/kg.


Izvori

STIPS


Tagovi

Cena stoke Cena tovnih svinja Cena prasadi STIPS Priplodne krave Cena jagnjadi Stočne pijace Klanice


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...