Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena stoke
  • 10.01.2024. 16:30

Pada cena tovnih bikova i prasadi, raste jagnjadi, dviski i ovaca

Prema izveštaju reportera STIPS-a iz Kragujevca, protekla je sedmica bila karakteristična po rastu cena jagnjadi, dviski i ovaca.

Foto: Depositphoto/anuskiserrano
  • 6.085
  • 341
  • 0

Na stočnoj pijaci u Kraljevu zabeležen je pad cena tovnih bikova simentalske rase telesne mase preko 500 kilograma i krava za klanje. Dominantna cena tovnih bikova iznosila je 330 din/kg, dok je za krave za klanje trebalo izdvojiti 250 din/kg. Protekle su sedmice bile jeftinije krave za klanje u klanicama na području šumadijskog regiona, pošto je dominirala otkupna cena od 250 din/kg, navodi se u izveštaju Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije

Rast otkupne cene krava za klanje na 280 din/kg evidentiran je u sedmici za nama u klanicama na području podrinjskog regiona. Dominantna otkupna cena teladi iste rase, telesne mase do 160 kilograma, iznosila je 550 din/kg, u klanicama na području braničevskog regiona.

Poskupele krmače

Obe kategorije prasadi bile su jeftinije u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Čačku, pošto je kod grla telesne mase do 15 kg dominirao iznos od 500 din/kg, dok su se grla telesne mase od 16 do 25 kg najčešće mogla pazariti po ceni od 450 din/kg. Na stočnoj pijaci u Kraljevu došlo je do pada cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kg na 470 din/kg i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kg na 330 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu došlo je do pada cena prasadi od 16 do 25 kg (foto: Rada Milišić)

Otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kg bila je niža u klanicama na području jablaničkog regiona. Dominirao je iznos od 250 din/ kg. Krmače za klanje bile su skuplje u odnosu na poslednju sedmicu decembra na pijaci žive stoke u Kragujevcu, pošto su kupci trebali da izdvoje 210 din/kg.

Jeftinija jagnjad u Braničevskom i Podunavskom regionu

Prema izveštaju reportera STIPS-a iz Kragujevca, protekla je sedmica bila karakteristična po rastu cena jagnjadi, dviski i ovaca. Za jagnjad trebalo je izvojiti 550 din/kg, dviske 220 din/kg a za ovce 190 din/kg. U klanicama na području podrinjskog regiona evidentiran je rast otkupne cene jagnjadi protekle sedmice. Dominirao je iznos od 540 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu evidentiran je pad prodajne cene jagnjadi u odnosu na prethodni period. Dominirao je iznos od 380 din/kg. Protekle je sedmice bila niža otkupna cena šilježadi u klanicama na području podunavskog regiona, pošto je dominirao iznos od 270 din/kg.

Celokupni mesečni izveštaj STIPS-a možete pogledati ovde


Izvori

STIPS


Tagovi

Cena stoke Cena tovnih bikova Stočna pijaca Klanica Krave za klanje Prodaja jagnjadi Cena prasadi STIPS


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...