Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene stoke
  • 26.10.2023. 10:30

Pale cene stoke na pijacama u Srbiji - dobra ponuda, ali prodaja slabija

Tovne svinje u Južnom Banatu bile su 275, telad u Kragujevcu 830, a jagnjad u Šumadiji 400 i dviski 190 dinara za kilogram.

Foto: Depositphoto/Miguel-Perfectti
  • 1.759
  • 241
  • 0

Reporteri STIPS iz Kragujevca zabeležili su pad otkupne cene teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma na 830 din/kg i rast otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma na 330 din/kg u klanicama na području ovog grada. Na stočnoj pijaci u Kraljevu, takođe, su bila jeftinija telad iste rase telesne mase do 160 kilograma u odnosu na prethodni period. Dominirao je iznos od 660 din/kg.

Rast otkupne cene krava za klanje evidentiran je protekle sedmice u klanicama na području Pirota i okoline, jer se otkup najčešće obavljao za 20 din/kg. Na stočnoj piijaci u ovom gradu mogla su se pazariti telad simentalske rase telesne mase do 160 kilograma po dominantnoj ceni od 600 din/kg, kao i prethodnih sedmica. Otkupna cena tovne junadi i tovnih bikova u Čačku varirala je od 340 do 350 din/kg, dok su za otkupljene krave za klanje klaničari plaćali 230 din/kg protekle sedmice.

I dalje zabranjena prodaja svinja u Požarevcu

Pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma zabeležen je u sedmici za nama u klanicama na teritoriji južnobanatskog regiona. Dominirao je iznos od 275 din/kg, a obim otkupa bio je prosečan. Prodajna cena tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma bila je niža u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Kragujevcu, pošto je dominirao iznos od 210 din/kg. Zabeležena je prodaja dvadesetak grla. U klanicama na području šumadijskog regiona je došlo do rasta otkupne cene iste kategorije tovnih svinja, pa se dominantni iznos izjednačio sa klanicama (210 din/kg).

Proizvođači stočne hrane traže odštetu zbog smanjenja populacije životinja

U klanicama na području srednjebanatskog regiona zabeležen je rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma, pa se otkup najčešće obavljao po ceni od 285 din/kg. I ove je sedmice, kao prethodnih, po rešenju veterinarske inspekcije, zabranjen je promet prasadi i ostalih kategorija svinja na stočnoj pijaci u Požarevcu. Na pijaci žive stoke u Čačku evidentirana je ponuda prasadi telesne mase do 15 kilograma i grla teških od 16 do 25 kilograma. Cena je varirala od 320 do 350 din/kg u zavisnosti od kategorije grla. Pored njih mogle su se pazariti i krmače za klanje po dominantnoj ceni od 200 din/kg.

Jagnjad - 400 din/kg

Prema izveštaju reportera STIPS iz Kragujevca protekle je nedelje došlo do pada prodajne cene jagnjadi na pijaci žive stoke u ovom gradu. Dominirao je iznos od 400 din/kg, što je za 20 din/kg niža cena u odnosu na predhodni period. U klanicama na području Šumadijskog regiona evidentiran je pad otkupnih cena jagnjadi (400 din/kg) i dviski (190 din/ kg).

Na stočnoj pijaci u Leskovcu evidentiran je rast prodajnih cena jaradi, koza i ovaca u odnosu na prethodni period. Za jarad je kupci trebalo da izdvoje 350 din/kg, kod koza je dominirao iznos od 170 din/kg, dok je za ovce trebaloizdvojiti 180 din/kg. Prodaja jaradi i koza bila je slaba, a ovaca prosečna. Dominantna cena jagnjadi iznosila je 430 din/kg na pijaci žive stoke u Čačku. Pored njih mogle su se pazariti dviske po ceni od 200 din/kg i ovce po dominantnoj ceni od 170 din/kg. 


Izvori

STIPS


Tagovi

Cena stoke Cena teladi Cena krava Cena tovnih svinja Cena jaradi Cena ovaca Cena jagnjadi STIPS


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.