Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Holandsko stočarstvo
  • 21.10.2023. 15:00

Proizvođači stočne hrane traže odštetu zbog smanjenja populacije životinja

Vlada želi da se reorganizuje i spremna je mnogo da plati za to. Ali onda treba biti dosledan i plaćati sve preduzetnike, a ne samo poljoprivrednike, poručuju u holandskim kompanijama.

Foto: Depositphoto/budabar
  • 208
  • 47
  • 0

Vlada Holandije je u svom programu smanjenja populacije životinja dovela proizvođače stočne grane u gubitke.

Treba platiti svima, ne samo poljoprivrednicima

Dve kompanije "Fransen Gerrits" i "P. Bos Veevoeders" podnele su tužbu protiv Vlade i traže kompenzaciju za svoje ekonomske gubitke. Smatraju da nije fer da stočari primaju subvencije dok to nije slučaj sa proizvođačima hrane za stoku.

"Vlada želi da se reorganizuje i spremna je mnogo da plati za to. Ali onda treba biti dosledan i plaćati sve preduzetnike, a ne samo poljoprivrednike. I mi i druge kompanije trpimo kada se broj stoke smanjuje. Sada samo stočari primaju naknadu. Pitamo se da li je to pravno u redu", stoji u njihovoj tužbi, navodi demolenaar

Oni smatraju da vlada ne uzima u obzir ekonomske gubitke industrije na adekvatan način te traže pravdu na sudu. Iznos naknade koju traže nije poznat.

Međutim, to nije jedini razlog. 

Bolje ulagati u inovacije

Ako sudija zaista presudi da svi preduzetnici u poljoprivredi imaju pravo na naknadu, Fransen se nada da će to naterati vladu na razmišljanje. Obeštećenje svih bilo bi skupo za državu.

Trajno zatvaranje: Gotovo 1,5 milijardi evra za prestanak bavljenja stočarstvom

"Nadam se da će tada razmisliti o drugim mogućim merama. Sadašnje mere za smanjenje emisije azota su nam trn u oku. Naravno, smeta nam poslovno. Ali, ozbiljno se pitam hoće li restrukturiranje stočnog fonda imati željeni efekat. Troši se mnogo novca na šemu koja može da rezultira premalom redukcijom azota. Po mom mišljenju, inovacijama se može postići mnogo više."

Državno tužilaštvo, koje je predstavnik vlasti, ne vidi razlog za obeštećenje. Smatraju da ovo pravo imaju samo u slučaju kada je kompanija direktno pogođena merama vlade i ako je u nesrazmerno nepovoljnom položaju. Tvrde da to ovde nije slučaj. Očekuje se da će presuda biti doneta 15. novembra 2023. godine.


Tagovi

Nizozemska Smanjenje populacije životinja Smanjenje broja stoke Obeštećenje Gubici Emisije azota Stočni fond Holandsko stočarstvo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.