Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 23.12.2018. 17:00

Pešterski stočari spremni dočekali zimu

Za stotinak ovaca, koje zimuju u selu Dolići, pripremljeno je 2.500 bala trave sa planine Giljeva.

Foto: Flickr / Hefin Owen
  • 194
  • 52
  • 0

Porodica Turković iz sela Dolići na Pešterskoj visoravni je početkom decembra porodica vratila svoja stada sa "stanova", kako u tom kraju nazivaju prebivališta gde leti napasaju stoku. Za stotinak ovaca, koje zimuju u selu, oni su spremili preko 2.500 bala trave sa planine Giljeva, prenosi RTS.

Zbog snega morali ovce ispratiti u selo

Prvi sneg na "stanovima" nije znak za uzbunu, pa tako Turkovići stado vraćaju nazad u selo tek kada sneg napada iznad 30 centimetara ili zima zađe duboko u decembar. Bajra Turković ističe da su im ovce dobre. Imaju dobru pašu, a to im je najvažnije. U međuvremenu je, kako dodaje pao sneg, pa su morali nešto da isprate u selo. Tarik Turković objašnjava da ovce ujutru puštaju i idu za njima po brdima i po šumi. Oko 16 sati se vraćaju, ovce zatvaraju i idu u stanove.

Na "stanove" ponovu u aprilu

U Doliću ima više od 30 cm snega. Stanovi Turkovića nalaze se deset kilometara od njihovih kuća. Oni su za zimu izbalirali najkvalitniju travu, a ovce do jagnjenja ne ulaze u štale. Na ledini Zijadin polaže seno u improvizovane jasle i na zemlju, ali ovce ne prilaze. On naglašava da sve ovce stoje iza pobodenog štapa i dok on ne pomeri štap neće da priđu da jedu.  On napominje da su senjak, ambar i pušnica puni. Za zimu su se odlično pripremili i tako će biti sve do aprila, kada će čitava porodica ponovo na "stanove".


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Ovce Ovčarstvo Stočarstvo Dolići Pešterska visoravan Bajra Turković Tarik Turković Zijadin Turković


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃