Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Živinarstvo
  • 19.04.2018. 12:15

Piletina u Srbiji za sada bez prisustva antibiotika

Da bi proizvodnja mesa bila što jeftinija, proizvođači se snalaze na razne načine. Jedan od njih je i nekontrolisana upotreba antibiotika, koji se preventivno daju čak i zdravoj živini i stoci. Nadležni kažu da bi rešenje za taj problem bila stroža kontrola proizvodnje mesa, od farme do trpeze, uz napomenu da apsolutna kontrola ne postoji.

Foto: Flickr / Mike
  • 605
  • 79
  • 0

Uprkos tome što bi trebalo da se upotrebljavaju samo u borbi protiv bolesti, antibiotici se u stočarskoj proizvodnji često primenjuju bez ikakve kontrole, sa ciljem da se dobije što jeftiniji proizvod. Međutim, kako prenose Novosti, iako nadležni tvrde da u našoj zemlji nisu zabeleženi slučajevi pojačane upotrebe lekova na farmama, na rafove prodavnica u Srbiji, takođe, stižu tone mesa iz uvoza, pa se najveći rizik krije u švercovanim polutkama i malim farmama koje su inspektorima "nevidljive".

Antibiotike koristiti samo kada treba

Zaposleni u Upravi za veterinu ističu da srpsko zakonodavstvo iz oblasti bezbednosti hrane i zdravstvene zaštite životinja i celokupne kontrole od farme do stavljanja na tržište, uključujući i uvoz, daju visok stepen sigurnosti da je hrana dostupna krajnjem potrošaču zdravstveno bezbedna. Oni dodaju da kontrolisana upotreba antibiotika počinje dobrom proizvođačkom i veterinarskom praksom u samoj farmi, napominjući da kod lečenja životinja, i to tamo gde postoje kliničke indikacije za primenu antibiotika, veterinari propisuju vrstu i količinu antibiotika, kao i karencu, to jest vreme koje mora da prođe od trenutka davanja leka do stavljanja mesa u promet, da se ostaci antibiotika ne bi našli u mesu živine. 

Tržište mesa u Srbiji nedovoljno regulisano

Sa druge strane, tehnolog Borko Vukajlović, tvrdi da tržište u Srbiji i dalje nije dovoljno regulisano. On objašnjava da mnogi industriju živinskog mesa porede sa automobilskom, po sofisticiranosti, tehnologiji i konkurenciji, dodajući da vrhunski kvalitet proizvoda obezbeđuje integrisani lanac proizvodnje, u kojem proizvođač mesa i mesnih proizvoda pokriva ceo proces, od jaja, preko inkubatora, proizvodnje stočne hrane, kontrole, prerade mesa i proizvodnje prerađevina, pa na kraju do distribucije.

Neophodna stroža kontrola "od njive do trpeze"

Doktor veterinarske medicine u Odeljenju za ispitivanje namirnica životinjskog porekla i hrane za životinje pri Naučnom institutu za veterinarstvo Srbije - Nikola Rokvić, naglašava da svi proizvođači u našoj zemlji moraju ispuniti zakonske obaveze, a naročito se to odnosi na bezbednost hrane. Ipak, prema njegovim rečima, postoje i oni koji ne postupaju u skladu s propisima. Jasna Kureljušić iz Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije ističe da je u proizvodnji hrane neophodna kontrola "od njive do trpeze", odnosno kad je o mesu reč, od matičnog jata do potrošača. Ta procedura obuhvata kontrolu sirovine, procesa proizvodnje, gotovog proizvoda, distribuciju i uslove čuvanja.

Apsolutna kontrola nemoguća

Upućeni u ovu problematiku tvrde da apsolutna kontrola ne postoji ni u mnogo razvijenim zemljama, podsećajući da to da je na primer u Velikoj Britaniji u piletini pronađen rekordno visok nivo superbakterija otpornih i na najjače antibiotike, dok su pre nekoliko godina u piletini iz masovnih uzgajivališta u Nemačkoj otkrivene klice "imune" na antibiotike. Na kraju treba reći i to da je Slovenija jedan od retkih pozitivnih primera, jer je u toj zemlji regiona upotreba antibiotika u živinskoj ishrani svedena na najmanju moguću meru. 


Povezana stočna vrsta

Živinarstvo

Živinarstvo

Pod živinarstvom prvenstveno podrazumevamo uzgoj kokoši, ćurki, gusaka i pataka. Od živine se dobijaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su i... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Pileće meso Pilići Živinarstvo Antibiotici Kontrola


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu