Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarstvo
  • 10.03.2018. 16:30

Planina Cer stočarski raj

Na gazdinstvu porodice Todorović, u selu Donja Sipulja, na obroncima planine Cer, čini se da stočarstvo cveta, jer su im torovi i štale puni ovaca, krava i bikova. Međutim, kako ističu, taj uspeh nije došao preko noći, već iza svega stoje duga porodična tradicija i naporan rad.

Foto: Flickr / Milan Marić
  • 970
  • 107
  • 0

Vesna i Živko Todorović, iz sela Donja Sipulja, na obroncima Cera, koje pripada lozničkoj opštini, nastavili su da se bave stočarskom proizvodnjom onako kako su to činili njihovi preci. O tome koliko Todorovići svoj posao shvataju ozbiljno, svedoči podatak da se u torovima njihovog gazdinstva nalazi preko 100 ovaca koje godišnje daju 130 jaganjaca. Osim ovaca, oni u štalama drže 13 muznih krava, od koje godišnje daju gotovo 40.000 litara mleka, kao i 40 bikova u tovu.

 

Stočarstvo uz veliki trud i rad može biti isplativo

 

Prema Živkovim rečima, koje prenose Novosti, Todorovići su morali mnogo da rade da bi stekli današnje imanje, ali im se trud na sreću isplatio. U poslu na gazdinstvu, kako tvrdi, mnogo im pomažu deca.  Sin Miloš (27) živi sa njima, pa pored posla rukovaoca građevinskih mašina, takođe radi i na imanju. Njegova mlađa sestra Slađana, trenutno studira u Novom Sadu, ali svaki slobodan trenutak koristi da pomogne u porodičnom poslu. Živko dodaje i da za 60 umatičenih ovaca od države dobijaju 7.000 dinara po komadu, dok je stimulans za jaganjce 5.000. Sir i kajmak, koji Todorovići proizvode svuda traženi su u Beogradu, Novom Sadu, pa čak i Subotici.

 

A kako je sve počelo...?

 

Vesna kroz smeh objašnjava da je svojevremeno, kad se zaljubila u prvog komšiju (Živka), napustila poljoprivrednu školu i potom se  udala. Do danas se, kako tvrdi, nije pokajala, ali napominje da joj je žao što je selo Donja Sipulja gotovo opustelo. Jedina dobra stvar je to što su im oni koji su se odselili ustupili svoje pašnjake, pa ne moraju mnogo da brinu za ishranu stoke.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Stočarstvo Ovčarstvo Cer Loznica Agroklub Donja Sipulja Vesna Todorović Živko Todorović Ovce Krave Bikovi


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.