Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Silaža
  • 03.10.2020. 12:00

Po mirisu i boji procenite da li je vaša silaža ili senaža dobra?

Miris silaže treba da je prijatan, blago kiselkast i da podseća na svež hleb sa kvascem ili kao miris kiselog povrća, što se može odrediti ukoliko se silaža protrlja kroz dlanove i ukoliko je dobra, mirisi će brzo ispariti, a ukoliko nije, loši mirisi se zadržavaju, ističe stručnjak Gordana Rehak PSSS Šabac.

Foto: Julijana El Omari
  • 364
  • 99
  • 1

Spremanje silaže zahteva dosta znanja iako tako ne izgleda, kako bi spremljena zadovoljila sve kriterijume kvaliteta, od momenta sečenja kukuruza do završne operacije sabijanja i pokrivanja. Zdrava i kvalitetna silaža obezbeđuje dobru produktivnost i zdravstveno stanje grla, ističe stručnjak za ratarstvo poljoprivredno stručne službe Šabac Gordana Rehak.

Kada govorimo o oceni kvaliteta silaže, možemo reći da organoleptički način određivanja kvaliteta, podrazumeva boju, ukus, miris i strukturu, koja treba da ostane sve do kraja korišćenja, kao da je sada spremljena. Treba da ima usitnjenu strukturu gde se svaki deo biljke, delovi stabla, lišća i zrno veoma dobro razlikuju. Boja silaže treba da je žuto-zelena, što zavisi od boje biljke kada je spremljena.

"Osetite" miris prave dobre silaže

Silaža od lucerke treba da ima maslinasto-zelenu boju, od glava i lišća šećerne repe, mrku boju. Miris silaže treba da je prijatan, blago kiselkast i da podseća na svež hleb sa kvascem ili kao miris kiselog povrća, što se može odrediti ukoliko se silaža protrlja kroz dlanove i ukoliko je dobra, mirisi će brzo ispariti, a ukoliko nije, loši mirisi se zadržavaju.

Što se tiče strukture, nju možemo odrediti tako što uzmemo i stegnemo silažu u šaci i držimo nekoliko minuta, pa ukoliko je dobra ona ostaje kompaktna i sočna, ali se iz nje ne cede sokovi.

Opasnost od plesni

Neispravna silaža ima tamno braon ili crnu boju, a kada se stegne u šaci ona je ljigava, oštrog i kiselog mirisa kao sirćetna kiselina, a miris je užegao kao buter pri čemu i ima visok sadržaj buterne kiseline. Takođe, u silaži ne bi trebalo da se nađu strana tela poput zemlje, kamenčića, plesni, niti leševa miševa.

Šta je važno u pravljenju kvalitetne silaže?

Kako je ranije sagovornik autorke Jelena Gajić Đokić za Agroklub rekao, što je manje vazduha u silaži, manje su šanse da se pokvari, a sabijenost silirane mase ne zavisi samo od mehanizacije koju koristimo već i od sadržaja suve materije biomase i stepena usitnjenosti biljnog materijala. Kad je gazimo i kasnije kada je dajemo stoci bitno je da ima prijatan miris. 

Plesnivost je negativna pojava, koja se javlja kao posledica prisustva vazduha ukoliko se silaža ne sabije dovoljno, ili nepravilno koristi, odnosno izuzima za ishranu, a može se pojaviti na površini, prilikom čega se može odstraniti, ili u dubljim delovima, što je rizično jer se može pokvariti veći deo. Ovako široko rasprostranjene plesni mogu biti uzročnici niza bolesti koje se nazivaju zajedničkim imenom mikoze i mikotoksikoze, a čiji su izazivači razlišite gljivice, naglašava Rehak.

Odrediti kvalitet laboratorijskom analizom

Drugi način određivanja kvaliteta silaže je hemijski sastav koji se vrši laboratorijskom analizom, i na taj način se utvrđuje sadržaj pojedinih hranljivih materija, kiselost, odnosno pH vrednost, sadržaj određenih organskih kiselina koji su zapravo kriterijumi kvaliteta silaže.

Parametri dobre silaže su: pH vrednost 3,5 - 4,2, da preovlađuje mlečna kiselina, pa sirćetna, dok su propionska i buterna nepoželjne.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Silaža Senaža Gordana Rehak Stoka Kvalitet silaže Miris silaže


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.