Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministar Nedimović u poseti Mitrosu
  • 04.09.2016. 10:00

Podizanje kapaciteta "Mitrosa" povećaće tražnju svinja

Ministar Branislav Nedimović je naveo da će i podizanje kapaciteta u "Mitrosu" do maksimalnih 5.000 komada svinja, umesto trenutnih 800 komada dnevno, povećati tražnju za svinjama u selima.

  • 140
  • 5
  • 0

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović posetio je fabriku "Mitros" u Sremskoj Mitrovici, koja je kako je ministar naveo, primer dobre prakse prerađivačke industrije u Srbiji. "Prerađivačka industrija je mesto gde se stvara dodatna vrednost za srpskog poljoprivrednika", rekao je ministar Nedimović prilikom obilaska fabrike u kojoj je organizovan "Dan otvorenih vrata" za sve zainteresovane građane.

"Interes ovog ministarstva je da se pravi dodatna vrednost, kao i novi kapaciteti na tržištu", istakao je ministar. On je naveo da će i podizanje kapaciteta u "Mitrosu" do maksimalnih 5.000 komada svinja, umesto trenutnih 800 komada dnevno, povećati tražnju za svinjama u selima.

U ceo sistem uključeni farmeri iz Mitrovice i okoline

Ministar je rekao da je u ceo sistem uključen farmer sa ovih prostora koji svinje dovozi ovde i prerađuje ih, što je jako važno zbog izvoza na rusko tržište kao i na tržište Evropske unije. "Mi smo izvozili 300-400 tona godišnje "bejbi bifa", a imamo kapacitete 20 puta veće. Sledeći ovaj primer klanice, trebalo bi da to radimo i sa drugim kapacitetima i da pokušamo da povećamo izvoz i u drugim segmentima stočarstva", rekao je on.

Plan ministarstva izvoz finalnih proizvoda od mesa

Ministarstvo je, kako je ministar naveo, izdvojilo oko milijardu dinara subvencija po svinji, što je po 1.000 dinara, na oko milion svinja, i istakao da nama treba mnogo više. Plan je da se ne izvozi samo sirovo meso, nego i finalni proizvodi, koji imaju najveću dodatnu vrednost, što je težak posao, koji zahteva i modernizaciju farmi, kazao je ministar.

Ministarstvo će u narednom periodu, a naročito u 2017. godini insistirati na podizanju prerađivačkih kapaciteta, kako u delu stočarstva, tako i u delu povrtarstva i voćarstva, zaključio je ministar Nedimović.


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Ministarstvo Poljoprivreda Srbija Mitros Sremska Mitrovica Branislav Nedimović Svinjarstvo Meso