Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slinavka i šap
  • 30.07.2022. 07:30

Pojačavaju zaštitu od bolesti slinavke i šapa - novozelandska Vlada jača biosigurnost

Nedavno su ove bolesti otkrivene na Baliju i zbog toga su preduzete pojačane mere na granici.

Foto: Depositphotos/MicEnin
  • 67
  • 40
  • 0

Vlada Novog Zelanda donela je nove mere za dalju zaštitu privrede od slinavke i šapa, a fokus je na jačanju bioloških sigurnosnih postavki.

S tim ciljem će početi da koriste prostirke za stopala s hemikalijama za dezinfekciju obuće putnika koji dolaze iz Indonezije, izjavio je ministar za biosigurnost i poljoprivredu Damian O'Konor. Tako žele osigurati da na obući nema virusa.

Pojačane mere na granici

Nedavno su ove bolesti otkrivene na Baliju i zbog toga su preduzete pojačane mere na granici.

Poslednjih godina urađena su značajna ulaganja u biosigurnost. U budžetu za 2022. godinu predviđeno je 110,9 miliona dolara od čega je 21,2 miliona dolara za jačanje kritične dijagnostičke, nadzorne i istražne sposobnosti.

Ugrožena je sva stoka (Foto: Depositphoto/ymgerman)

Trenutno su obustavljeni svi letovi sa Balija ili drugih delova Indonezije za Novi Zeland. Putnici iz Indonezije i drugih zemalja gde su zabeleženi slučajevi slinavke i šapa prolaze drugačiji proces ulaska u zemlju, pretragu prtljaga i procedure dezinfekcije.

Rast primarnog poljoprivrednog sektora

"Naš primarni poljoprivredni sektor je zaradio rekordnih 52,2 milijarde dolara ove godine, a predviđa se da će dostići 56,8 milijardi dolara do 2026.", rekao je O'Konor. Istakao je značaj stalnih poboljšanja sistema biosigurnosti kako bi država mogla održati ovakav rast.

Pozvao je sve putnike koji su bili u kontaktu sa stokom u Indoneziji da se klone farmi i životinja na Novom Zelandu jednu sedmicu. Zamolio je da ako neko vidi svoje svinje, koze, alpake, lame, goveda, ovce ili jelene sa simptomima uključujući visoku temperaturu, plikove u ustima i stopalima, kao i hromost, da to javi nadležnim veterinarskim službama.


Tagovi

Slinavka Šap Bolest životinja Damian O'Konor Mere na granici


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.