Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest preživara
  • 25.05.2023. 15:00

Pojavila se nova bolest preživara - koji su simptomi?

Smanjuje produktivnost goveda, posebno mlečnih krava. Zašto je problem kod ovaca i koza?

Foto: Depositphoto/Jkirsch13
  • 243
  • 72
  • 0

Prvi put u Evropi je kod goveda dijagnostikovana Epizootska hemoragijska bolest EHD. Prijavljena je u Italiji, prvo na Sardiniji, a zatim i na Siciliji. Već ima pojave oboljenja u Španiji, izveštava Agrarheute.

Simptomi bolesti

Izaziva je virus iz roda Orbivirusa i klinički se ne razlikuje od bolesti plavog jezika kod preživara. Prenosioci su komarci i mušice, ali nije opasna za ljude. Prvi put je dijagnostikovana u SAD 1955. godine i od tada se proširila na Aziju, Australiju i Afriku. Severnoameričke vrste jelena i antilopa posebno su osetljive na infekciju.

Prepoznatljivi simptomi bolesti su iznenadna visoka temperatura, letargija i nedostatak apetita, a javlja se i krvavi proliv. Kod belorepog jelena bolest je smrtonosna.

Najviše obolevaju goveda

Razboleti se mogu koze, ovce, bivoli, a od domaće stoke najviše stradaju goveda. Klinički simptomi se ne razlikuju od bolesti plavog jezika. Može uzrokovati značajne gubitke produktivnosti, posebno na mlečnim farmama. Problem kod ovaca i koza je da se mogu razboleti bez vidljivih simptoma.

Kako je širenje virusa vezano za insekte najveći broj ostvarenih infekcija se javlja u kasno leto i ranu jesen, posebno u nižim, vlažnim područjima. Trenutno nema odobrenih vakcina protiv ove bolesti.


Tagovi

Epizootska hemoragijska bolest EHD Bolest preživara Bolest goveda Plavi jezik Simptomi Prenosioci Infekcija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tko ne voli bamiju, ne mora ni da živi ;)
#bamija