Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osiguranje životinja
  • 01.03.2023. 13:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Čurug

Poljoprivrednici sve manje osiguravaju stoku: Koji su razlozi tome?

Najveći problem u saradnji sa osiguravajućim kućama čuruški stočari vide kada dođe do trenutka procene, odnosno isplate štete.

Foto: Depositphoto/@ linux1987
  • 181
  • 41
  • 0

Osiguranje je mera zaštite poljoprivredne proizvodnje koja još nije u punoj meri prihvaćena u gazdinstvima u Srbiji. Poseban problem je što se poslednjih godina ne povećava broj osigurane stoke, iako Ministarstvo poljoprivrede svake godine nudi povrat dela novca za osiguranje, prenosi RTS.

U svom stadu poljoprivrednik iz Čuruga Dušan Radanović godišnje ima ponekad više od 500 grla. Čuva ih u oborima, ali i na pašnjaku. Rizik od bolesti i uginuća je veliki, pa je sem čobana u sistem zaštite uključio osiguranje.

"Čuvam svoj mir, dobijam 40 odsto od države, naravno neko uginuće ako imamo kompenzujemo kroz premiju, tako da smo mi sačuvali mir, maltene za džabe", kaže Radanović.

Stočari vide problem kada dođe trenutak isplate

Među odgajivačima stoke većinski ne vlada ovakvo mišljenje. Najveći problem u saradnji sa osiguravajućim kućama čuruški stočari vide kada dođe do trenutka procene, odnosno isplate štete.

"Par uginuća godišnje to nije problem, ali baš stočar kad dobije taj problem da masovni pomor ima, obično tako je u istoriji bilo da se tu onda zatajio i da tu onda staje. A to je najveći problem i najveća potreba", navodi stočar iz Čuruga Zoran Gojić.

"Sva osiguranja ne pokrivaju jednako sve bolesti"

"Kod određenih bolesti, zavisi osiguranje šta pokriva. Sva osiguranja ne pokrivaju jednako sve bolesti. Na primer bolesti koje su prouzrokovane greškom ishrane koje oni nazivaju", ističe predsednik Udruženja "Čuruški farmeri" Marjan Dakić.

Neki se i dvoume

Poljoprivrednik iz Čuruga Boro Šainović kaže da se oko osiguranja dvoumi.

"Razmišljao jesam, ali osiguravao nisam. Ali razmišljam o tome. Mislim da je to dobro jer sad nisam neki veliki proizvođač, imam neke krmače i nešto malo tova. I to je mala količina tako da ja to uspem da ispratim, da imam što manje štete", kaže on.

U okviru poljoprivrednih osiguranja "DDOR Novi Sad" nudi osiguranje životinja u celini, a ne njenih proizvoda, osiguranje svih vrsta gajenih životinja i osiguranje nekih vrsta divljih životinja, stoji na njihovom sajtu. Kako je Tanjug preneo, razvili su u saradnji sa BioSensom iz Novog Sada i platformu DDOR Terra kako bi se lakše i brže prijavila šteta u poljoprivrednoj proizvodnji.

Dok se procenat osiguranja na ratarskim usevima povećava poslednjih godina i već je dostigao nivo od oko 12 odsto od ukupno obradivih površina, dotle osiguranje stoke stagnira. Poslednje procene su da svega pet odsto gazdinstava sa stokom osigurava životinje, i to selektivno.


Tagovi

Osiguranje životinja Osiguranje stoke Dušan Radanović Zoran Gojić Odgajicači stoke Markan Dakić Boro Šainović DDOR Terra Biosens


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)