Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 14.12.2022. 09:00
  • Braničevski okrug, Veliko Gradište

Ponovo svinjska kuga - zaražena naselja Braničevskog okruga

U domaćinstvu ili na farmi na kojoj se utvrdi prisustvo svinjske kuge vrši se eutanazija svih svinja, po propisanoj proceduri. Štetu domaćinu nadoknađuje država.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 224
  • 58
  • 0

Afrička kuga svinja prisutna je u Braničevskom okrugu više od dve godine. Od tada se pojavljuje na različitim mestima, uglavnom u lovištima kod divljih svinja, ali, od nje oboljevaju i domaće svinje kao što je to poslednji slučaj u selu Požeženo kod Velikog Gradišta, piše RTS.

"Tu gde se otkrije u krugu od tri kilometra proglašava se zaraženo područje, u krugu od deset kilometara je ugroženo područje. Postoje zakonom propisane mere koje se sprovode u zaraženom, ugroženom području. U svakom slučaju zabranjuje se promet životinja, napuštanje životinja iz dvorišta, bilo kakav transport", objašnjava za Javni servis direktor veterinarske stanice Veliko Gradište dr Saša Rajčić.

Tako su na osnovu rešenja Uprave za veterinu, naselja u opštini Golubac - Braničevo, Donja Kruševica, Vinci, Ponikve i Usije proglašena ugroženim od zarazne bolesti afrička kuga svinja, prenosi urbancityradio.rs.

Od početka septembra 40 prijavljenih slučajeva afričke kuge svinja u Srbiji

U domaćinstvu ili na farmi na kojoj se utvrdi prisustvo svinjske kuge vrši se eutanazija svih svinja, po propisanoj proceduri. Štetu domaćinu nadoknađuje država. Ali, zbog mera zaštite, koje podrazumevaju zabranu prometa, prodaje mesa, pa čak i klanja svinja za sopstvene potrebe u zaraženom području, trpe i drugi odgajivači.

Afrička kuga svinja navodno je u Srbiju ušla iz Bugarske, i za par godina proširila se po celoj Istočnoj Srbiji. Nije opasna po zdravlje ljudi, ali protiv nje nema leka ni vakcine.


Tagovi

Afrička svinjska kuga Braničevski okrug Saša Rajčić Mere zaštite Eutanazija svinja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...