Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS Bilten
  • 02.02.2022. 14:00

Poskupela tovna junad i jagnjad, a najskuplja prasad u Šumadiji

Rastu cene stoke. Telad sve skuplja, i do 550 dinara za kilogram, cene prasadi se kreću od 240 do čak 300 dinara, skuplja i jagnjad, ali pad cena dviski.

Foto: Depositphotos/B.Sawat
  • 3.336
  • 407
  • 0

Prema izveštaju reportera STIPS iz Pančeva protekle je sedmice došlo do rasta otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kg na 270 din/kg u klanicama na području južnobanatskog regiona. Klaničari sa područja šumadijskog regiona po višim su cenama otkupljivali telad simentalske rase telesne mase do 160 kilograma (550 din/kg) i tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma (270 din/kg). 

Dominantna otkupna cena muške teladi pomenute rase telesne mase do 160 kilograma bila je 450 din/kg, dok je kod ženskih grla dominirao iznos od 330 din/kg, u klanicama na području moravičkog regiona. Za otkupljenu tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma odgajivači su dobijali 260 din/ kg, a za tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma iznos od 220 din/kg. 

Dobra ponuda prasadi

U klanicama na području južnobanatskog regiona došlo je do rasta otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma, pošro je dominirao iznos od 170 din/kg. Obim ponude je bio veoma slab. Na pijaci žive stoke u Čačku evidentiran je pad prodajnih cena obe kategorije prasadi u odnosu na prethodni period. Kod prasadi telesne mase do 15 kilograma dominirao je iznos od 250 din/kg, dok je kod grla telesne mase od 16 do 25 kilograma dominirao iznos od 240 din/kg.

Ponuda i otkup bili su dobri. Rast otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na 300 din/kg i pad otkupnih cena tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma na 140 din/kg i krmača za klanje na 130 din/kg, zabeležen je u klanicama na području šumadijskog regiona.

Jeftinije dviske, skuplja jagnjad

Prema informacijama od reportera STIPS iz Loznice, na pijaci žive stoke su protekle nedelje bili skuplji jagnjad (jer je dominirao iznos od 350 din/kg), jarad (dominirala cena od 220 din/kg) i koze (koje su se najčešće pazarile za 170 din/kg). Na stočnoj pijaci u Kragujevcu je tokom protekle nedelje došlo do rasta cena jagnjadi i jaradi, pošto je kod jagnjadi dominirao iznos od 380 din/kg, a kod jaradi iznos od 220 din/kg.

Za razliku od njih jeftinije su bile dviske, jer su se najčešće mogle pazariti po ceni od 150 din/kg. U klanicama na području šumadijskog regiona registrovan je rast otkupne cene jagnjadi, pošto je dominirao iznos od 380 din/kg. 


Tagovi

Cene stoke STIPS Cena teladi Cena tovne junadi Dviske Jagnjad Prasad


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u